PRETUČENI POVRATNICI KOD VIŠEGRADA

Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su tek večeras oko iftara, svezani i s teškim povredama po tijelu.

Napadnuti su sinoć oko 23.30 sati, a cijelu noć i danas do akšama borili su se da se oslobode.

Naime, za sada nepoznat maskirani počinitelj maskiran je provalio u kuću Memiševića, dvoje starih u devetoj deceniji života, ispreturao im je stvari, odakle je ukrao novac, a potom pobjegao ostavivši ih vezane i nemoćne.

Kako je za Preporod.info potvrdio Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, nakon ukazane prve pomoći u višegradskom Domu zdravlja, oni su upućeni u Goražde na dalji medicinski tretman.

– Počinitelj je ušao kroz prozor, a kada je izlazio razvalio je i vrata. Oni su vezani trakama, udarani, maltretirani. Imali su nešto novca, sve im je uzeto. Imali su ljekarski tretman u Višegradu, zbog daljnjih snimanja su upućeni u Goražde, u pratnji glavnog imama. Oni dok ne dođu sebi neće davati izjave – kazao je Memišević.

Policija je na mjestu događaja, gdje je u toku uviđaj.

– Neka policija uradi svoje, neka materijalne dokaze povezuju. Oni će kada budu u stanju dati izjavu u vezi svega onog čega se sjećaju. S oboma sam razgovarao, vidim da im slike nisu jasne, tako da ćemo sačekati da dođu sebi – naveo je Memišević.

Naglasio je da su Fadil i Ajša Memišević već 22 godine povratnici u Višegradu. Kako ističe, napadom na njih šalje se poruka onima koji su u njihovom statusu, i da zato treba razumjeti i uznemirenost povratnika.

– Osuđujemo ovaj događaj, posebno u kontekstu toga da se ovaj događaj desio prvog dana ramazana. Nikoga ne optužujemo, ali insistiramo do kraja da se ovaj slučaj rasvijetli, ma ko bio počinitelj. Bojimo se ove retorike koja se posljednjih mjeseci iz Banjaluke, iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta šalje. Ne isključujemo refleksije te retorike na sve ovo što se desilo – poručio je Memišević.