PREVOZNICI SELE FIRME IZ BIH

 

Prevoznici u drumskom teretnom saobraćaju bezuspješno pokušavaju riješiti problem složenih carinskih procedura zbog kojih danima čekaju na graničnim prelazima BiH.

Tvrde da na razumijevanje nadležnih nisu naišli, zbog čega sele kompanije iz zemlje, a vozači odustaju od posla.

Prevoznici u drumskom teretnom saobraćaju 12 godina ukazuju na složene procedure koje su vezane za prelaz granice, izvoz ili uvoz robe, zbog kojih čekaju po dva ili tri dana, a kao razlog navode neadekvatan rad Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH).

Na papire se u EU čeka deset minuta, a u BiH i po tri dana

“Problemi s kojima se susrećemo na carinskim terminalima i graničnim prijelazima u BiH vi ne možete vidjeti nigdje u Evropi. Bilo gdje da uđete u fabriku u Evropskoj uniji, uz utovar robe za deset minuta dobijate neophodne papire za odlazak na krajnju destinaciju. Problemi nastaju kada dolazite u BiH”, kaže  predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Na najfrekvetnijim graničnim prelazima, odnosno Gradiška, Rača, Izačić i Brod, gdje se nerijetko bilježe velike gužve, vozači s robom u kamionima čekaju i po dva, odnosno tri dana. Grbić navodi da je ovo presudan faktor za mnoge vozače koji napuštaju BiH, odlazeći na rad u zemlje Evropske unije.

“U protekle tri godine BiH je napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača, a više od 1.300 prijevozničkih firmi izvršilo je preregistraciju u Sloveniji i ostalim evropskim zemljama. Postojao je prijedlog da BiH sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom uđe u takozvani mali Šengen, koji bi olakšao prenos robe i putnika, uz manje čekanje na graničnim prelazima i carinskim terminalima, međutim naša vlast taj postupak je propustila”, navodi Grbić.