IZVOZ IZ SRPSKE U SRBIJU

 

 

Republika Srpska prošle godine izvezla je u Srbiju robu u vrijednosti 608 miliona KM i ima više nego dovoljno prostora za povećanje izvoza, rekao je portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

On kaže da će Privreda komora na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu posjetiocima i poslovnim ljudima predstaviti paletu proizvoda. Radi se o tržišno zanimljivim proizvodima, malih organskih proizvođača, ali i velikih kompanija poput “Kaldere”, “Destilacije”, “Save Semberije”i drugih koja, osim u Srbiji, posluju u Evropi i širom svijeta.

Blagojević je naveo da ne može biti sasvim zadovoljan izvozom proizvoda iz Srpske u Srbiju jer je plasman voća i orašastih plodova, u vrijednosti svega 18 miliona KM, tek na devetom mjestu ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

On kaže da ohrabruje što su ozbiljne kompanije iz prehrambene industrije Republike Srpske otvorile svoje partnerske firme u Srbiji.

“Praktično to su kćerke firme naših kompanija u Srbiji, a smisao njihovog osnivanja je da roba iz Srpske na što jednostavniji način uđe na to primamljivo tržište. Ujedno one su u Srbiji zauzele poziciju koja im i pripada. Siguran sam da tu za naše firme i kompanije ima mnogo više prostora nego što je to slučaj danas”, rekao je Blagojević na zajedničkom sajamskom štandu Privredne komore Srpske i Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema njegovim riječima, kriza u Ukrajini još ne opterećuje spoljnotrgovinsku razmjenu između Srpske i Srbije.

“Zasad se ne osjeća breme krize u Ukrajini kada je riječ o trgovinskoj razmjeni između Srbije i Srpske. Ta kriza je očigledno na globalnom nivou i teško je predvidjeti šta će se u bliskoj budućnosti dešavati. Ne smije se zaboraviti da su i Ukrajina i Rusije evropske i svjetske žitnice”, rekao je Blagojević.

“Na sajmu svoju ponudu direktno predstavlja 11 preduzeća i kompanija iz Srpske, dok ćemo njih više od 20 predstaviti putem kataloga. Jednom riječju, na štandu Privredne komore Republike Srpske ima za svakog po nešto, kako za posjetioce tako i poslovne ljude”, rekao je Blagojević.