PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE U USK

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje – Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice “Dr. Irfana Ljubijankića. Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja prirodne nesreće.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu. Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Zbog izlijevanja vode na cestu, zatvorene su putne komunikacije Bihać – Kamenica, Bihać – Srbljani (Kostela), te Bosanska Otoka – Bužim.

Dramatična i besana noć je i iza građana Bosanske Krupe. U ovom gradu je još sinoć izmjeren najviši vodostaj rijeke Une, od kada se mjeri, a bio je 347 centimetara. Vodostaj je i dalje u porastu, tako da je jutros zabilježeno 354 centimetra. Poplavljeni su brojni stambeni, poslovni i pomoćni objekti, dok je još nekoliko naselja ugroženo.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.

Bihać, Sanski Most i Bosanska Krupa proglasili stanje prirodne nesreće

Zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji BiH najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton. Jučer je i grad Bihać proglasio stanje prirodne nesreće usljed poplava. Tako da su tom kantonu već dva grada i jedna općina proglasili stanje prirodne nesreće. Pored Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Sanski Most i Bosanska Krupa – kazala je Feni glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač.

Dodala je da u Bihaću došlo do plavljanje više objekata, a na nažalost i do aktiviranja klišta.

“U MZ Kulen Vakuf rijeka Una poplavila je više objekata a došlo je i do aktiviranja klizišta, dok je u MZ Martin Brod pet stambenih objekata poplavljeno. Zbog izlijevanja vode na kolovoz otežano se saobraća (jednom trakom) na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije). Putna komunikacija prema naselju Klisa je u prekidu. Jedinica CZ-e za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa”, kazala je Kovač.

U naselju Muslići došlo je do izlijevanja vode (oborinske vode) na magistralni put M5 Bihać-Izačić. “U MZ Pokoj mještani pomenute MZ-e postavljaju vreće sa pijeskom u cilju zaštite od poplava, a dvije nepokretne osobe su evakuisane. U naselju Kostela voda je poplavila magistralni put M 14 i isti je zatvoren za saobraćaj, a alternativni pravac je preko mjesta Gata”, kazala je Kovač.

U MZ Klokot-naselje Pecikovići su odsječeni od ostatka pomenute MZ-e, te su poplavljeni prilazi Klokot I i II (mogu saobraćati džipovi i veća motorna vozila). U naselju Papari I i II voda se izlijeva preko kolovoza (oborinske vode i kanali). U naselju Bijelo brdo oborinske vode idu kroz dvorišta.

 

“Ukupno u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je više od 200 objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta”, naglasila je Kovač. Dodala je da su štabovi civilne zaštite i Bihaća i ostalih općina i pripadnici civilne zaštite konstanto na terenu i prate situaciju.

“Tamo gdje je potrebno pitke vode dostavlja se pitka voda, gdje su potrebne vreće s pjeskom, one su već postavljene”, kazala je Kovač.

Prema njenim riječima, FUCZ je u stalnom kontaktu i sa kantonalnom upravom CZ i sa općinskim službama. Stavljene su u pripravnosti i snage FUZC i ljudske i materijalno tehnička sredstva. “U kontaktu smo i sa Vladom FBiH i premijerom Nerminom Nikšićem, i oni su se stavili na raspolaganje i u stalnoj su pripravnosti. Mi čak imamo i timove koji imaju sjedište u USK i koji mogu reagirati vrlo brzo”, istakla je Kovač.

Napomenula je da za sada kantonalna uprava CZ USK drži sve pod kontrolom i može da se nosi s ovom situaciju sa svojim resursima. “Još uvijek nisu potrebne ni pumpe a ni materijalni ni ljudski resursi, a onog momenta ako bude potrebe FUCZ će se staviti odmah na raspolaganje”, kazala je Kovač.

 

 

federalna.ba