PROVELI SMO DAN S ŠTIĆENICIMA JU CENTAR ZA DJECU I ODRASLE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK

PROVELI SMO DAN S ŠTIĆENICIMA JU CENTAR ZA DJECU I ODRASLE S POSEBNIM POTREBAMA ZDK

Više od stotinu štićenika JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK iz Zenice, Žepča, Visokog, Breze, kaknja, Maglaja, Tešnja, Doboj Juga, Usore i drugih gradova, u prirodnom ambijentu SRC „Oaza mira“ u Novom Šeheru, uz sportska nadmetanja, proveli su dan u druženju i zabavi.

S njima je bila i naša ekipa. Donosimo za vas dio atmosfere. Mrvica dobra za sve nas!

-Super mi je, lijepo mi je. Razgovaramo, izradjujemo nakit i drge predmete.  Super. Druženje. Super, eto-

Kaže nam Amira Rahmanović, štićenica Dnevnog centra Visoko iz Breze.

Patković-veoma vrijedno

-Sve mi je tu lijepo.  Imaju tu i ćevapi i ima sve. Tu su i moji drugovi, moje kolege. Ja ih zabavljam svirajući na šargiji-ushićeno nam priča Josip Budimir, štićenik Dnevnog centra Žepče-Maglaj iz Novog Šehera.

-Dobro organizirano i sve je dobro. Inače se volim šaliti, volim zafrkancije. Volim pjevat-kaže štićenik istog Centra iz Maglaj.

Uz štićenike veliko je ovo olakšanje i za njihove porodice.

-Ja znam po našem članu. Jer on je narednih sedam, deset dana dobar, blista. Mi svi imamo neki svoj život, ali njima je ovo kada se vidi ovakav skup, stotinjak djece i svega toga. Tako da, presretni su-kaže nam  Omer Međić iz Maglaja.

Za ove korisnike voditelji dnevnih centara su pripremili poseban program.

Okušali se i u boćanju

-Jer su ovo korisnici koji nisu uključeni nigdje drugo u neke druge ustanove i koriste usluge samo naše Ustanove. Tako da, iz ugla njihove potrebe, jako im je bitno da su negdje uključeni, kako zbog samog njihovog razvoja, tako i zbog rada na razvoju njihovih dodatnih vještina-kaže Rukovodilac Dnevnog centra za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju Žepče-Maglaj Nedim Patković.

Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK trenutno pruža usluge za 402 štićenika iz 12 lokalnih sredina ovog kantona. Bilo je natjecanja u nogometu, boćanju, alio i u lijepoj pjesmi. Afirmativa.ba