Publika u Sarajevu gromoglasnim aplauzom poželjela dobrodošlicu Dickinsonu

Nakon 29 godina, frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, Bruce Dickinson, ponovno je stao pred sarajevsku publiku i uz orkestralnu pratnju, izveo pjesme za sve ljubitelje klasične muzike i rocka.

Uz gromoglasni aplauz i ovacije, svjetski poznati muzičar Bruce Dickinson stao je pred publiku u prepunoj sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” i uz riječi “Scream for me Sarajevo” pozdravio sve prisutne, predstavio večerašnje izvođače te najavio koncert iz dva dijela.

U prvom je dijelu publika uživala u laganim melodijama klasične muzike orkestra pomiješanim s žestokim rock elementima, nakon čega je na pozornicu izašla zvijezda večeri – Bruce Dickinson.

Grupa muzičara predvođena Dickinsonom, uz Zagrebačku filharmoniju, besprijekorno je izvela najveće hitove Deep Purplea, dijelova “Sarabande” (drugog Lordovog solo albuma) te orkestralne premijere hitova iz solo karijere Brucea Dickinsona “Jerusalem” i “Tears Of The Dragon”.

Glavni grad BiH našao se na listi planiranih nastupa i gradova u sklopu turneje “Jon Lord’s Concerto For Group And Orchestra”, posvećene muzici osnivača legendarne grupe Deep Purple i britanskog klavijaturiste i kompozitora Jon Lorda.

U dugačkim redovima ispred dvorane, uoči koncerta, stajali su posjetioci iz cijele BiH, ali i regiona i ostatka Evrope. S velikim očekivanjima iščekivali su početak koncerta, a za pojedine je ovaj događaj veoma emotivan momenat zbog sentimentalnih veza Brucea Dickinsona sa Sarajevom, ali i zbog trenutnih ratnih dejstava u Ukrajini.

Inače, ovo je drugi nastup legendarnog Dickinsona, nakon onog historijskog tokom opsade prije 29 godina, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zbog podrške Sarajlijama tokom rata, Dickinson je 2018. godine proglašen Počasnim građaninom Sarajeva.

Nakon nastupa u Bukureštu, dva koncerta u Sofiji te večerašnjeg spektakla u Sarajevu, turneja će se 24. marta nastaviti u Zagrebu, a dan kasnije u Ljubljani.

N1