UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH-PRIVREDA VIŠE NEMA VREMENA ZA ČEKANJE

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH-PRIVREDA VIŠE NEMA VREMENA ZA ČEKANJE

Rasterećenje privrede i liberalizacija tržišta rada neke su od tema o kojima je raspravljano na 4. proširenoj sjednici Upravnog odbora udruženja poslodavaca FBiH koja je održana u Tešnju. Upućen je apel vlastima da hitno pristupe donošenju Izmjena i dopuna Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, da ažuriraju evidencije nezaposlenih osoba i omoguće uvoz radne snage.

Uz inicijativu o stavljanju van snage  Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvdjivanjem maksimalne visine marži na pojedine životne namirnice i onu vezanu uz proširenje primjene granskih kolektivnih ugovora za djelatnost tesktila, kože i obuće te hemije i nemetala, poslodavci su još jednom pozvali vlasti da pred parlamentarce konačno stave njihov prijedlog Zakona o rasterećenju privrede.

-Koji je već sedam godina po nekim ladicama ili parlamentima i nikada nije o tome ni raspravljano. Za to vrijeme mi ostajemo bez radnika, bez radne snage, ostajemo bez konkurentnosti-ističe  Adem Hanić, predsjednik Udruženja poslodavaca TK.

Poslodavci i dalje insistiraju na prijedlogu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koje  bi omogućile povećanja plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 maraka, pri čemu bi poslodavci plaćali umanjene doprinose na uvećani iznos plata. Tržište radne snage u BiH, kažu, zbog neuredjenosti nije na usluzi privredi.

-U Federaciji je negdje oko 300.000 nezaposlenih. Kada tražite radnike, dobijete jednog, dva tri. Jednostavno, tih ljudi nema-kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH  Adnan Smailbegović.

Zbog sve većeg nedostatka kvalificiranih radnika privreda je u sve većim problemima. Rješenje je, smatraju poslodavci, u liberalizaciji tržišta rada, odnosno uvozu radne snage.

-Jer naša će ekonomije jednostavno prestati rasti, počet će padati bez radne snage-upozorava Smailbegović.

-Poslodavci su shvatili da nema više igranja sa vremenom kojeg nemamo jer izgubljeno vrijeme jednostavno više ne možemo nadoknaditi-dodaje direktor Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj  Safet Mešić

Na potezu  je vlast.

-Njima je, očito važnije formiranje vlasti. Ko će s kim i kako će se formirati Vlada. Nije to nevažno, ali mislim da ove stvari, zaista, nemaju razloga da čekaju-poručuje  Adnan Smailbegović.

Poslodavci, kažu, razumiju važnost uspostave nove vlasti, ali istvremeno još jednom  podsjećaju da naša privreda  vremena za čekanje više nema. Afirmativa.ba