RUDARI U TUZLI I ZENICI OBUSTAVILI PROIZVODNJU

Rudari prve smjene rudnika uglja Kreka i Zenica jutros su odbili sići u jame, čime su počeli svoj radnički neposluh, potvrđeno je iz sindikalnih organizacija za Klix.ba. Razlog za ovakav potez je neispunjavanje odredbi granskog kolektivnog ugovora koja se odnosi na isplatu plate.

“Kada god imamo pregovore vezano za novi kolektivni ugovor nastaju određeni problemi, koji se posebno odražavaju na jedan ili dva rudnika. Mi u Tuzli i Zenici trenutno imamo nepoštovanje aktuelnog granskog kolektivnog ugovora. Jučer smo imali sastanak sa rukovodstvom Kreke, tokom kojeg nije bilo ni naznaka kada bi mogla biti isplata plate”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikalne organizacije RMU Kreka Zuhdija Tokić.

On je naveo da rukovodstvo rudnika i Elektroprivreda BiH trebaju odgovoriti obavezama koje imaju prema rudniku, a dok se to ne desi ruadri ostaju u radničkom neposluhu, bez proizvodnje uglja.

“Radnici su jutros stupili u radnički neposluh, a čim bude isplaćena plata mi ćemo nastaviti sa proizvodnjom koja je trenutno obustavljena u jamama i na otkrivci. Mi smo bili prinuđeni na ovaj korak, posebno u vremenu kada je svaka marka bitna za radnika. Oni u cijeloj priči nisu krivi, sve je do nadležnih”, dodao je Tokić.

Zbog neisplaćivanja plata proizvodnja je obustavljena jutros i u Rudniku mrkog uglja Zenica.

“Proizvodnja je obustavljena u oba pogona, odnosno Raspotočje i Stara jama. Ljudi odbijaju da rade dok plata i topli obrok ne budu isplaćeni. Položaj rudara u Zenici je veoma težak, a situacija dodatno bude usložnjena svaki put kada se organizira potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Djeluje mi kao da ovo sad neko namjerno radi”, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Aktuelni kolektivni ugovor u oblasti rudarstva na snazi je do kraja ove godine, a nedavno su počeli pregovori vezano za potpisivanje novog dokumenta. Međutim, rudari su nezadovoljni satnicom koja im se nudi.

Klix