PREKINUTA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SKUPŠTINE ZDK-A

Dosadašnji predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić prekinuo je današnju konstituirajuću sjednicu novog skupštinskog saziva, s čime se ne slažu zastupnici nove parlamentarne većine te žele nastaviti zasjedanje i izabrati novo rukovodstvo.

Naime, zastupnici su do prekida izabrali Dejana Kovačevića (NiP) iz reda Hrvata i Gorana Bulajića (DF) iz reda Srba u Radno predsjedništvo Skupštine, odnosno kandidate za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg, dok predložena kandidatkinja iz Kluba zastupnika Bošnjaka nije dobila potrebnu većinu glasova u svom klubu.

Zastupnici Kluba zastupnika Bošnjaka danas su, većinom glasova, izabrali samo predsjednika i zamjenika predsjednika tog kluba – predsjednika Ćazima Huskića (SDA) i zamjenika Vahida Ramića, ali Behija Kulović iz Naše stranke, koja je na današnjem zasjedanju bila i jedini prijedlog za izbor u Radno predsjedništvo SZDK i za predsjedavajuću ili zamjenicu predsjedavajućeg, nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova u svom klubu.

-Nakon izjašnjavanja, taj je prijedlog dobio 12 glasova za, a 12 je bilo uzdržanih i bez glasova protiv. To znači da taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu. Klub Bošnjaka će u narednom periodu nastaviti s radom i da li je to sutra, kada se ukaže prilika, u najkraćem će roku dostaviti prijedlog za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg. Klub zastupnika Bošnjaka broji 24 zastupnika – navodi Huskić.

On negira primjedbe nekoliko zastupnika Kluba Bošnjaka iz reda političkih stranaka, koje su formirale većinu, da se današnjim neizborom Behije Kulović za Radno predsjedništvo Skupštine opstruira rad, jer u Radnom predsjedništvu, barem za sada, neće biti predstavnika Bošnjaka.

Politički subjekti BHI-KF, SDP BiH, koalicija DF/GS, NiP, NS te jedna zastupnica NES-a još ranije su obznanili da su oformili parlamentarnu većinu od 18 zastupnika, a na prijedlog BHI-KF, za mandatarku za sastavljanje nove Vlade ZDK imenovali su nezavisnu kandidatkinju Amru Mehmedić iz Zenice.

Većinom glasova za predsjednicu Kluba zastupnika Hrvata u SZDK izabrana je Sanja Renić (BHI-KF), a za zamjenicu predsjednice Snježana Pandža (DF). Za predsjednika Kluba zastupnika Srba izabran je Mladen Simić (SDPBiH), a za zamjenika Goran Bulajić (DF).