RUSIJA DIREKTNO PRIJETI BIH

Ruska ambasada danas se oglasila saopštenjem za javnost povod posjete delegacije BiH predvođene Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem Ukrajini.

Saopštenje u nastavku.

“U vezi sa učešćem pojedinih članova Predsjedništva BiH na takozvanom „Samitu Krimske platforme“, želimo podsjetiti da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom članom 1. Povelje UN-a i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Odluka naroda Krima je konačna i neopoziva, status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan je Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.

Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije.

Nakon pozorišnog učešća na „komemorativnim događajima“ u Buči, gdje kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno su priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, toplo bismo preporučili bosanskohercegovačkim „zastupnicima pravde“ da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.

Uzimamo u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH. Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da „Bosna i Hercegovina time izražava podršku Ukrajini“ nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu.

Pretpostavljamo da bi bosanskohercegovačke poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za „noćni voz“. Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, onda apsolutno ne isključujemo da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH.”

 

(Vijesti.ba)