PROTEST U SARAJEVU U ZNAK PODRŠKE DODIKU

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je danas zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH …

… zbog optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića.

Radanović je rekao Srni da je podnio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za održavanje protesta 1. septembra od 18.00 časova.

“Tražimo da Tužilaštvo BiH prekine sa političkim optužnicama, prvenstveno protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. To je politička optužnica koja nema utemeljenje u pravu”, istakao je Radanović.

On je napomenuo da je ova optužnica podignuta za mjesec dana, dok za krivična djela nad Srbima u Federaciji BiH, koja su stara i po 10, 20 i 30 godina niko nije odgovarao.

Prema njegovim riječima, prošle godine se dogodilo ubistvo, ove godine je na Ozrenu nestala žena, drugu je neko vezao, prije dvije godine je zapaljena kuća Savi Bilanoviću u Busovači, za šta niko nije odgovarao.

Radanović je naglasio da se u drugom entitetu masovno ruše pravoslavna groblja i da to više nije pojava, nego redovno stanje, napadaju se pravoslavne crkve i tu Tužilaštvo BiH ne reaguje, dok su za mjesec dana reagovali političkom optužnicom protiv Dodika, jer, kako je naveo, žele da obezglave RS i Srbe u FBiH.