SAD UKRAJINI ŠALJU JOŠ ORUŽJA, SAUDIJSKA ARABIJA OBEĆALA HUMANITARNU POMOĆ

Paket pomoći je prvi nakon što su ovaj tjedan ruske snage ispalile projektile na civilna naselja u Ukrajini, a time bi se ukupna pomoć SAD-a za sigurnost povećala na više od 17,5 milijardi dolara otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Američki predsjednik Joe Biden ovlastio je državnog tajnika da “usmjeri povlačenje do 725 miliona dolara u obrambenim artiklima i uslugama Ministarstva obrane, te vojnom obrazovanju i obuci” za pomoć Ukrajini.

Jedan od dužnosnika rekao je da je paket, iako se nije očekivalo da će uključivati ​​materijal za poraz raketnih napada, osmišljen kako bi ojačao sposobnost Ukrajine da uzvrati Rusiji u protuofenzivi koja je donijela velike teritorijalne dobitke posljednjih tjedana.

Ukrajina pak očekuje da će SAD i Njemačka isporučiti sofisticirane protuzračne sustave ovog mjeseca kako bi joj pomogli u suprotstavljanju napadima ruskih projektila i bespilotnih letjelica kamikaza, rekao je u petak ministar obrane Oleksiy Reznikov.

Saudijska Arabija najavila humanitarnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

Saudijska Arabija će dati 400 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajini, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA, dodajući da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u petak telefonirao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Prijestolonasljednik je izrazio spremnost kraljevstva da nastavi s naporima posredovanja i podrži sve što pridonosi deeskalaciji, prenosi agencija SPA.