SAD UPOZORILE SVOJE DRŽAVLJANE: HITNO NAPUSTITE MOSKVU

Američka ambasada u Rusiji pozvala je sve američke državljane da hitno napuste Rusiju dok još postoje ograničene mogućnosti za to s obzirom na to da postoji opasnost da bi mogli biti regrutovani u rat u Ukrajini.

Upozorenje, koje je objavljeno na web stranici Ambasade SAD u Moskvi, navodi da je ruska vlada 21. septembra započela mobilizaciju svojih građana u oružane snage kao podršku invaziji na Ukrajinu.

“Rusija može odbiti da prizna američko državljanstvo onima koji imaju dvojno državljanstvo, uskratiti im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spriječiti njihov odlazak iz Rusije i regrutirati one koji imaju dvojno državljanstvo za vojnu službu”, navodi se u saopštenju.

“Mogućnosti komercijalnih letova su trenutno izuzetno ograničene i često su nedostupne u kratkom roku. Kopnene rute automobilima i autobusima su i dalje otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da napravite nezavisno aranžmane što je prije moguće. Američka ambasada ima ozbiljna ograničenja u svojoj sposobnosti da pomogne građanima SAD-a, a uslovi, uključujući opcije prevoza, mogu odjednom postati još više ograničeni”, navodi se.

“Podsjećamo građane SAD-a da pravo na mirno okupljanje i sloboda izražavanja nisu zagarantovani u Rusiji. Izbjegavajte sve političke ili društvene proteste i ne fotografirajte osoblje obezbjeđenja na ovim događajima. Ruske vlasti uhapsile su američke državljane koji su učestvovali u demonstracijama”, dodaje se na kraju.