SAHRANJENA LISA MARIE PRESLEY

Lisa Meri Prisli (Marie Presley), pjevačica, tekstopisac i kćerka Elvisa Prislija, zapamćena je tokom sahrane u nedjelju kao majka puna ljubavi i “stara duša” koja je pretrpjela tragediju, ali je istrajala kao posvećena zaštitnica očeva nasljeđa kao rock ‘n ‘ roll pionir i pop ikona.

Više od hiljadu ljudi okupilo se na travnjaku Grejslenda u sivo, prohladno jutro u Memfisu kako bi se prisjetili života Lise, koja je umrla 12. januara nakon što je odvedena u bolnicu u Kaliforniji.

Neki ožalošćeni su držali cvijeće dok su čekali da počne služba pod visokim drvećem na travnjaku Grejslenda, kuće u Memfisu u kojoj je Lisa Marie živjela kao dijete sa svojim ocem. Vila, čiji je vlasnik Lisa, pretvorena je u muzej i turističku atrakciju koju svake godine posjećuju stotine hiljada obožavatelja kako bi proslavili život i muziku Elvisa, koji je preminuo 1977. u 42. godini.

Imanje u južnom Memfisu je u nedelju bilo mjesto tuge i sumornih uspomena. Služba je počela pjevanjem pjesme “Amazing Grace” Džejsona Klarka (Jasona Clarka) i Masovnog hora Tenesija.

– Želimo da izrazimo našu iskrenu zahvalnost za ljubav, saosjećanje i podršku koju ste pokazali našoj porodici tokom ovog teškog vremena. Uvijek ćemo biti zahvalni – navodi se u poruci porodice Presley napisanoj u programu za službu.

Među onima koji su govorili tokom službe bili su majka Lise Marie, glumica Prisila Prisli (Priscilla Presley); Sarah Ferguson, vojvotkinja od Jorka; Džeri Šiling (Jerry Schilling), blizak Elvisov prijatelj; i bivši gradonačelnik Memfisa (Memphisa) A C Varton (Wharton), koji je roditelje Lise Meri nazvao kraljevskim parom Memphisa i “vodom do trona, čuvarom plamena”.

Blagim glasom, Prisila je pročitala pjesmu jedne od tri kćeri Lise Marie, Harper Vivien An Lokvud (Vivienne Ann Lockwood), pod naslovom “The Old Soul”, u kojoj ona svoju majku naziva “ikonom, uzorom, superherojem za mnoge ljude. širom svijeta.”

– 1968. godine ušla je u naš svijet, rođena umorna, krhka, ali snažna. Bila je delikatna, ali je bila ispunjena životom. Uvijek je znala da neće biti ovdje predugo. Prolazi djetinjstvo, s pogledom na njeno zeleno oko. Zatim je stvorila svoju porodicu – čitala je Prisila.

Nakon što je pročitala pjesmu, Prisila je rekla: “Srce nam je slomljeno. Lisa, svi te volimo.”

Muzika je isticala uslugu. Bili Korgan (Billy Corgan), pjevač grupe The Smashing Pumpkins, svirao je akustičnu gitaru i pjevao “To Sheila”.

Nakon službe, ožalošćeni su prošetali vrtom za meditaciju u Grejslendu, gdje je položena u nadzemni grob pored svog sina Benjamina Keougha, koji je umro 2020. godine, te pored bake, djeda i prabake.