SARAJEVO DOBILO PRVI BITCOIN BANKOMAT

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je još jedan novitet, a radi se o prvom bitcoin bankomatu koji se otvorio u centru Sarajeva, na ovom bankomatu građani će moći kupovati i prodavati svoje kriptovalute, odnosno bitcoin što predstavlja vrstu digitalnog novca.

Mnogi građani su već posjetili objekat koji se nalazi na frekventnom mjestu u centru Sarajeva, a i zapitali su se šta predstavlja ovaj zanimljivi objekat, piše Radiosarajevo. Otvoren je u ulici Kranjčevićevoj ulici.

Iza ovog bankomata stoji Shitcoins.club, a putem njega moguća je brza i laka razmjena kriptovaluta kao što su BTC, ETH, LTC i USDT u gotovinu i gotovine u kriptovalutu, a podržan je rad u domaćoj BAM – valuti.

Mreža Bitcoin bankomata Shitcoins.club pokrenuta je u maju 2017., a prvi bankomat za kriptovaslute otvoren je u poljskom gradu Bydgoszczu, gdje su korisnici mogli kupovati i prodavati kriptovalute za gotovinu.

Nakon Poljske mreža se prošririla u inostranstvo, a trenutno tvrtka ima svoje BTC bankomate u gotovo cijeloj Europi i nastavlja širiti svoj doseg.

Iako se mnogo toga raspravljalo i tržište bitcoina nije stabilno, u Bosni i Hercegovini postoji još jedan problem koji se veže za bitcoin, kao i za ostale kriptovalute.

Najveći problem u BiH jeste to što promet kriptovalutama nije zakonski uređen.

Iako sama definicija kriptovalute još uvijek nije definisana u okviru zakona, fiskalna struka pokušava pronaći odgovore na koji način oporezivati iste.

Kriptovalute se na različite načine definišu u različitim državama. Primjera radi, u Singapuru se definiraju kao usluga, u SAD-u kao kapitalno dobro, a u Njemačkoj privatnim novcem.

Pored toga, stav Republike Hrvatske prema Zakonu o Porezu na dohodak takav je da su kriptovalute definirane kao dohodak od kapitala te se svrstavaju u dohodak od ostale finansijske imovine. Stoga, ne oporezuje se posjedovanje kriptovaluta kao finansijske imovine, već ostvareni prihod građana od trgovine kriptovalutama, piše radiosarajevo.

Kriptovalute u Republici Hrvatskoj ne predstavljaju novac niti sredstvo plaćanja, te se smatraju prenosivim instrumentom. Samim tim transakcije su oslobođene plaćanja PDV-a.

Međutim, pitanje trgovine kriptovalutama još uvijek nije definisano Zakonom o PDV-u u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će otvaranje prvog bitcoin bankomata utjecati na dopunjavanje nedovoljno definisanih zakonskih