Sarajevo Loading Festival

“Sarajevo Loading Festival” – esports turniri, vrijedne nagrade, nezaboravna zabava i druženje s omiljenim influenserima 17. septembra u Domu mladih!

Odavno se na videoigre i mobilne aplikacije ne gleda samo kao na razonodu, nego kao i perspektivan posao. Ukupna vrijednost gaming sektora širom svijeta do 2026. godine doseći će brojku od $320 milijardi ,a taj talas pogađa i Bosnu i Hercegovinu s eventima poput Sarajevo Loading Festivala.

Tokom trajanja Loading Festivala u fokusu će biti spektakularni esports turniri, koje predvode profesionalci CONNECT Arena, u najpopularnijim esports naslovima kao što su League of Legends (LoL), Counter Strike Global Offensive (CS:GO), i FIFA 2022, te će istom prisustvovati brojne poznate ličnosti iz BiH i regiona, uključujući YouTubere poput Nedima Lepića, ImperatorFX-a, Vanimy-a i TikTok zvijezda Sam Cakmaka.

Festival će omogućiti nezaboravan provod posjetiteljima svih uzrasta, dok će učesnici finala i manjih popratnih takmičenja biti u prilici osvojiti vrijedne novčane nagrade.

„Smatram da organizacijom Sarajevo Loading Festivala uz podršku TZKS, Ministarstva privrede KS i Grada Sarajevo, jačamo temelje na kojima će se gaming industrija razvijati kroz sljedećih nekoliko godina. S veoma uspješnim kvalifikacijama iza nas,ali i ranijim projektima na kojima smo radili, vjerujem da Sarajevo itekako ima potencijal da postane centar gaming industrije u BiH ,ali i šire“, rekla je Matea Alikadić, direktorica Sarajevo Loading Festivala.

Gaming industrija ima sve veći uticaj i na oglašivačko tržište i svoj osvrt o toj temi dao je i Kemal H. Balihodžić, direktor Orior Media LLC koja je ujedno i organizator i marketing partner Loadinga: “Nakon prvog Loading festivala gdje smo napravili ozbiljan iskorak u gaming industriji, imali smo namjeru to nastaviti i naredne godine. Međutim zbog pandemije nismo bili u mogućnosti. Sad nam je još draže da najavimo „Sarajevo Loading Festival“ kao prekretnicu u entertainment eventima u državi. Hvala svim učesnicima, partnerima i Turističkoj zajednici i Gradu Sarajevo koji su nas podržali u toj namjeri.“

Organizatori očekuju prisustvo preko 3.000 posjetioca te 100 finalista, dok će u Bosni i Hercegovini kao i regiji odjeknuti organiziranje festivala zbog angažiranih influencera koje predvodi ambasador Festivala Nedim Lepić.“

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je prepoznala važnost Festivala i ovom prilikom predsjednik TZKS Kenan Magoda je dodao da je Kanton Sarajevo svjestan važnosti razvoja turizma zasnovanog na novim trendovima, posebno kada su u pitanju kulturni događaji općenito, a posebno esport događaji. Dodatno je istakao značaj eventa za mlade ljude iz BiH i regije koji dolaze u Sarajevo kako bi se takmičili i uživali u aktivnostima koje ih spajaju.

Karte za Sarajevo Loading Festival su trenutno dostupne putem platforme kupikartu.ba gdje kupci imaju priliku dobiti dodatne nivoe pristupa i nagrada kupovinom Premium ili VIP karata