SDA OPTUŽUJE KONAKOVIĆA ZA SKANDALOZAN NASRTAJ NA SLOBODU MEDIJA

Već drugi mjesec nema naplate RTV takse putem računa za električnu energiju, jer generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović odbija potpisati ankes Ugovora o naplati RTV takse sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine.

Prema izjavama državnih ministara, stječe se utisak da im je prioritet da imaju poslušne direktore, urednike i novinare. Na jučerašnju izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića reagirali su iz SDA. Navode da javni medijski servisi moraju biti u službi građana, a ne Trojke – kako to želi Konaković. Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi financiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi „koji rade onako kako politike Trojke od njih traže“, skandalozan je nasrtaj na slobodu medija, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

„Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i financiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka. Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike. Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritiziraju njihov rad. Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast – suspenzijom Ustava, očito željela i da vlada – suspenzijom slobode medija. Postaje sve očigledanije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV-a također vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po ‘Konakovićem modelu’, zavladala javnim servisima“, stoji u saopćenju SDA.

 

federalna.ba