Skandal: Navijači Fenerbahčea u Dortmundu organizirali promociju filma koji negira genocid?!

 

Mirnes Kovač, novinar i politički analitičar iz Sarajeva, na Twitteru je upozorio na skandal koji se sinoć dogodio u Dortmundu, a za koji su, čini se, krivi navijači turskog kluba Fenerbahče!

“Vaš klub u Dortmundu, u Njemačkoj, dopustio je prikazivanje dokumentarca koji negira genocid. Čini se da je autor prevario ovu zajednicu, ali ipak je neprihvatljiva podrška revizionističkoj propagandi u vezi BiH. Očekuje se vaše hitno objašnjenje i distanciranje od ovoga”, poručio je on.

Riječ je o dokumentarcu Borisa Malagurskog o RS-u, imena Republika Srpska: Borba za slobodu. Film je trebao biti prikazan u kinima diljem Europe, no brojna kina i države prepoznale su zle namjere, nacionalističku propagandu i negiranje genocida u Srebrenici, što je osnov ovog “filmskog” sadržaja.

No, prikazan je u Dortmundu i to, kako javlja Istraga, na događaju kojim je obilježena trinaesta godišnjica postojanja fan kluba Fenerbahčea u ovom njemačkom gradu.

U prostorijama njihovog kluba sinoć je prikazan ovaj uradak, no, čini se da su Turci jutros, kada su shvatili šta se desilo, “pobjesnili”.

“Prevarili su nas”, rečeno je ljudima koji su u šoku provjeravali informaciju kako je ovaj propagandni film prikazan u jednom turskom udruženju, dok cijeli progresivni zapadni svijet zatvara vrata Borisu i njegovom smeću.

Najavili su i da će se zvanično očitovati i da će odgovoriti prikazivanjem filmova o Bosni, piše Istraga, no očitovanja još uvijek njema. Istovremeno, Malagurski je iskoristio priliku da se pohvali prevarom i istakne “razumijevanje Turaka” u Njemačkoj…

Podsjetimo i da je film nedavno prikazan u hotelu u Frankfurtu.