SLATKO OD JAGODA

Vrijeme je jagoda, predlažemo stari recep kako spremiti slatko od jagoda.

Potrebno je:

1 kg jagoda

1,25 kg šećera

Priprema

Sveže jagode očistiti od peteljki i oprati ih.

Uzeti veliku i duboku šerpu i redati red jagoda red šećera. Poklopiti i ostaviti da u frižideru odstoji 10 sati. Jagode puste tečnost i ne treba dodavati vodu.

Staviti na ringlu i kuhati na jakoj vatri (kad provri, malo smanjiti temperaturu). Ne mješati, samo malo protresti šerpu. Skidati pjenu.

Slatko je kuhano kad je sirup dovoljno gust. A sirup je dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.

Kad je kuhano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom salvetom, ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Zatim skloniti salvetu, vratiti na ringlu, pustiti još 2-3 ključa, skloniti sa ringle, dobro skinuti pjenu, opet pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

Slatko sipati u čiste i suhe tegle. Najbolje je čiste i suhe tegle staviti u rernu zatim je uključiti na 100 stepeni, posle 10 minuta izvaditi tegle, ostaviti da se ohlade. Sipati slatko i dobro zatvorit.