SNSD: KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ČLANOVA CIK-A

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će danas biti podnesene krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH.

– Mi ćemo u ovom trenutku podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a pojedinačno jer smatramo da su, shodno Krivičnom zakonu, narušili prava drugoga na fer pravni postupak, onemogućavajući da se izloži bilo kakva žalba – rekao je Dodik, dodajući da je CIK donio odluku o ponovnom prebrojavanju glasačih listića za predsjednika Republike Srpske bez zakonskog uporišta, javlja RTRS.

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao da su opšti izbori bili legitimni i legalni i da je sve što se sada dešava manipulacija koja treba, putem nezakonitih odluka, da proizvede određeno drugo stanje.

On tvrdi da je očigledna sprega članova CIK-a i predstavnika opozicije.

Dodik je naglasio da SNSD neće prihvatiti ponovljene izbore za predsjednika Republike Srpske, jer je to, kako je rekao, rušenje Republike Srpske.

– Republika Srpska mora da razumije da je ovo krajnja tačka u borbi za njenu stabilnost – istakao je on.

Naveo je kako trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara ni unutrašnjim faktorima, ni nekim drugima.

“U ovom trenutku kruži snimak paljenja glasačkih listića – zašto se sada pojavljuje, može se lako zaključiti da je to simulacija. Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio niti jedan glas, a protukandidat na 34 nije imala nijedan glas – samo su oni od toga napravili čudo. SNSD neće prihvatiti ponovne izbore – to je urušavanje RS, kao što je urušavanje RS i nepravno provođenje izbora od strane CIK-a za nivo RS. Zakon kaže da mogu da provode samo za nivo BiH. Sve je ovdje nepravno. Ovo je zemlja koja je propala i koja nema šanse da preživi. Zato ja pozivam naše ljude da se okupe oko RS”, rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je nekoliko puta ponovio kako je jučerašnja odluka samo način na koji CIK pokušava da “napravi problematičnu Republiku Srpsku”.

“CIK je u funkciji urušavanja RS – toga naši ljudi moraju biti svjesni. Republika Srpska mora biti svjesna da je ovo krajnja tačka u kojoj se borimo za njenu budućnost. Ukoliko nam ospore prava na izbor – onda nemamo nikakvog prava. Onda nam preostaje da se organizujemo oko ideje nezavisnosti Republike Srpske i to će biti aktivnost koju ćemo provoditi u narednom vremenu”, dodao je.

Napao je i članove CIK-a.

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv RS, i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, kazao je Dodik.

“Sama činjenica da se glasanje izmješta iz RS ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces”, dodao je.

Ne bojimo se novog brojanja, ali bojimo se pokušaja manipulacije izbornom voljom građana od strane CIK-a, rekla je potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović.

 

– CIK je sa opozicijom smislio ovakav scenarij kako bi se izbori proglasili neregularnim, sve ovo je laž – izjavila je Cvijanović nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Vidljivo je, kaže Cvijanović, da postoji sprega i saradnja između članova CIK-a i partija iz opozicije u Republici Srpskoj.