ERDOGAN ĆE SE SASTATI SA PUTINOM 12.OKTOBRA

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita u Kazahstanu 12. oktobra.

Novinske agencije AFP i dpa citirale su turske zvaničnike 11. oktobra da će se dva predsjednika sastati u Astani tokom Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA).

Potvrda dolazi dan nakon što je portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao da bi se dva lidera “možda sastala” u glavnom gradu Kazahstana.

Erdogan i Putin su se posljednji put sastali sredinom septembra u Uzbekistanu na marginama samita lidera Šangajske organizacije za saradnju.

Članica NATO-a Turska se pozicionirala kao posrednik između Ukrajine i Rusije otkako je Moskva izvršila invaziju na njenog susjeda 24. februara.

Erdogan je javno izrazio nadu da može okupiti Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u razgovorima o zaustavljanju rata. Poslije velikih neuspjeha na bojnom polju prošlog mjeseca, pošto su ukrajinske snage pokrenule uspješne kontraofanzive za oslobađanje teritorija koje su okupirale ruske trupe, Putin je rekao tokom govora u kojem je najavio da su četiri ukrajinska regiona sada dio Rusije da je Moskva “spremna” za razgovore sa Ukrajinom.

Zelenski je odbacio razgovore, rekavši da će Ukrajina razgovarati sa “sljedećim” ruskim predsjednikom, implicirajući da se razgovori mogu nastaviti tek nakon što Putin bude smijenjen.