SPAVANJE SA UKLJUČENOM KLIMOM I VENTILATOROM

Tokom visokih temperatura vjerovatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a vjerovatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige “Savjetnik za spavanje”, kaže da korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto vrijedi i za korištenje ventilatora dok spavaju.

“Mnogima ventilator, posebno onaj na stropu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suhe oči” – kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja tokom noći, pa je Redkov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.Mark podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suhim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suha koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja.

Umjesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sljedeće

“Namjestite roletne, navucite zavjese, ali pazite da imate neke u svijetloj boji, jer će tamne boje privlačiti toplinu. Često se tuširajte i hidrirajte hladnom vodom. Izbjegavajte alkohol, kofein i pića s visokom koncentracijom šećera” – savjet je stručnjaka.