DOBOJ JUG-2. SEVDAH FEST

DOBOJ JUG-2. SEVDAH FEST

U organizaciji Udruženja mladih „Odraz“, a pod pokroviteljstvom Općine Doboj Jug u ovoj općini je, nakon pauze zbog pandemije,  održan Drugi sevdah fest. Uz eminentne goste u takmičarskom dijelu je nastupilo šest mladih izvodjača. Uz upotpunjavanje kulturne i zabavne ponude tokom ljeta, dogadjaj ima za cilj njegovati sevdalinku i osigurati joj mjesto i društvenu ulogu u vremenu koje dolazi.

Prvi Sevdah fest u Doboj  Jugu održan je  2019. s ciljem da postane tradicionalan. Zbog pandemije uslijedila je trogodišnja pauza.

-Evo reorganizirali smo se i krenuli ponovo. Ovo je drugi sevdah fest. Želimo da to bude tradicija i nešto po čemu će Doboj Jug biti prepoznatljiv-kaže predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Muharem Delić.

-Drago mi je da je sve ovo zaživjelo i da će ovo  biti tradicionalni festival i zaista sam jako presretan da u Doboj Jugu imamo jednu ovakvu manifestaciju-dodaje intepretator narodne muzike iz Doboj Juga Ibro Škiljo.

S razvojem medija i sevdalinka se iz urbanih područja BiH polako afirmirala i u manjim sredinama. Danas njena popularizacija medju svim generacijama ima novi zamah.

-Sevdalinka je uvijek bila i uvijek će biti aktuelna. U zadnje vrijeme je sve aktuelnija jer se pojavila jedna mlada generacija izvodjača i promotora toga, kojoj generaciji i sam pripadam. Hvala Bogu na tome-pojašnjava Damir Galijašević, magistar etnomuzikolog i vodja Festivalskog orkestra.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sevdah festa je Općina Doboj Jug.

-Sevdalinka, kao naša narodna pjesma, uvijek ima svoje mjesto. Evo, našli smo način kako da naše gradjane i dijapsoru koja dodje malo zabavimo. Općina izdvaja sredstva za ovaj i slične projekte i činit ćemo to i ubuduće-kaže općinski načelnik Mirnes Tukić.

U takmičarskom dijelu nastupilo je šest takmičara, dok su se u revijalnom  publici  predstavili Ferid Avdić i Alma Subašić. Afirmativa.ba