U BIJELJINI SVE VIŠE SLUČAJEVA OBOLJELIH SVINJA OD AFRIČKE KUGE

Na području Bijeljine sve je više slučajeva oboljelih svinja od afričke kuge. Trenutno je u ovom gradu oko 50 žarišta. Uprkos tome, lokalna vlast ne čini ništa na suzbijanju zarazne bolesti, tvrdi resorni ministar. Iz Kriznog centra u Bijeljini danas se nisu oglašavali o ovom pitanju.

Na ulazu u zaražena područja u Bijeljini nema dezinfikacionih barijera, javna grobnica nije pod nadzorom, a nadležni ne preduzimaju nikakve mjere radi sprečavanja širenja afričke kuge kod svinja, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede RS-a. Najavljuju pojačanu kontrolu i rigorozne kazne za neodgovorne.

Kako kaže Dragan Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede za resor veterinarstva, mogu samo zaključiti da neko iz Kriznog centra to radi namjerno: “Sva uputstva koja su bila potrebna da se dostave lokalnom kriznom centru – dostavljena su. Ponudli smo im pomoć nekoliko puta. Nisu nam se obratili ni sa jednim zahtjevom”.

“Želio bih naglasiti da se stanovništvo pridržava mjera biosigurnosti, da ćemo rigorozno kažnjavati svako pomjeranje svinja bez dokumentacije i bez dozvole kretanja”, napominje Vladimir Ilijević, glavni veterinarski inspektor RS-a.

Sve ovo podsjeća na prikupljanje jeftinih političkih poena, upozorava resorni ministar Savo Minić (SNSD). Tvrdi i da ima informacije o preprodaji svinja: “Za ovo treba da idu krivične prijave. Sigurno da se to moglo zaustaviti. Kakvo je to pitanje gradonačelnika kada će biti isplaćena šteta? Ko može tako plitko da razmišlja? Hoćemo li mi čekati da sve svinje dobiju afričku kugu, da uginu i da mi našim građanima isplatimo tržišnu vrijednost?”.

Iz Kriznog centra iz Bijeljine nema odgovora. Gradonačelnik Ljubiša Petrović ignorisao je naše pozive i poruke.

 

federalna.ba