ŠTA SE DEŠAVA U TEŠANJSKOM AZILU ZA PSE?!

ŠTA SE DEŠAVA U TEŠANJSKOM AZILU ZA PSE?!

Iako je stanje u tešanjskom azilu za pse već dugo veoma teško, na što  su upozoravali i pojedini općinski vijećnici, nedavni dogadjaj, kada su zabilježena uginuća pasa, ponovo je otvorio ovu priču. Na brojne optužbe iz udruženja gradjana, koje ove godine, po općinskom javnom pozivu gazduje azilom, odgovaraju da psi nisu gladni  ni žedni, te da čine koliko mogu da stanje u trenutnim uvjetima  drže u skladu sa standardima. U Općini su zatražili intervenciju nadležnih, ali su suzdržani do, kako kažu, okončanja istrage.

Da je stanje u azilu za pse u Tešnju, jednom od dva u ZDK, godinama veoma teško, uz gradjane, upozoravali su i pojedini općinski vijećnici.

Infrastruktura nije uskladjena sa Zakonom

-Odavno potenciram raspravu o ovoj temi. Na ta pitanja, kao vijećnik u Općini Tešanj, sam dobijao odgovore da je sve u nekim granicama normale-kaže nam, na početku priče, vijećnik ASDA/NES u OV Tešanj Amir Šaranović.

Nakon što je snimak teškog stanja u azilu dospio na društvene mreže, priča o stanju u tešanjskom azilu ponovo je aktuelizirana.

Šaranović: Inicirao rješenja

-Na takvu situaciju, iako ne upravljamo direktno azilom, dakle mi smo ga izgradili, a upravljanje predali nekom drugom,  pozvali smo policiju i Kantonalnu veterinarsku inspekciju-ističe tešanjski načelnik Suad Huskić.

OV bilo informirano

Navode da su psi u azilu nasarnuli jedni na druge jer su neuhranjeni u Udruženju mladih „ForTe“, koje do kraja godine, po općinskom javnom pozivu, upravlja azilom, kategorički demantiraju.

 

-Apsolutno da nije istina. Policija će svoj posao da odradi. Inspektor je bio i pregledao to sve tako da ne mogu o tome previše da pričam, ali sigurno je da psi nisu gladni i da to nije posljedica tog dogadjaja-kaže nam članica Udruženja i veterinar po struci Sumeja Jahić.

Jahić: U datim okolnostima radimo što možemo, psi nisu gladni

Vijećnik Šaranović, za povećan broj pasa lutalica na ulicama Tešnja optužuje upravitelje azila.

-Vidite ove pse lutalice iza mojih ledja. Mislim da je to odgovorost samog azila. Mislim da su pušteni u skorije vrijeme. S druge strane, mimo ugovora sa Općinom Tešanj sklapaju ugovore i sa Usorom i sa ostalim opštinama i gradovima u okruženju koji nemaju azil-ističe Šaranović.

 

Zaslužuju od ljudi mnogo više

U Udruženju negiraju ove navode. O broju pasa i evidenciji u, i izvan azila teško je govoriti jer ni jedna životinja još nije čipovana.

-Mi, kad smo preuzeli ovaj azil tražili smo da se svi psi mikročipuju. Ta sredstva su tek sada obezbijedjena tako da smo prešli na taj dio i to inspektor prati-odgovara  Sumeja Jahić.

Iako je Općina u infrastrukturu azila investirala i više od plana, evidentno je da objekti nisu izgradjeni u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Svojevrsni betonski bazeni životinjama onemogućavaju otvoren pogled što, u nekim situacijama, upozoravaju stručnjaci, može negativno utjecati na ponašanje pasa.

-Ono što moram istaći je da infrastuktura nije divna i da u uslovima u kojima radimo dajemo svoj maksimum. To  sigurno mogu potvrditi. I to evidencije naše i fakture u vezi nabavke hrane mogu da potvrde. Tako da se, što se te strane tiče, psi nisu gladni, nisu žedni-kategorična je Sumeja Jahić.

-Imaćemo ukupnu sliku kada dobijemo ukupne izvještaje  policije, Tužilaštva i veterinarskih inspekcija-zaključije načelnik Općine  Suad Huskić.

Azil: Poboljšati stanje

Kakav god nalaz nadležnih da bude, evidentno je da će se morati poraditi da se azil u u Tešnju dovede u sklad sa zakonskim i civilizacijskim  normama.