TAREVCI KOD MODRIČE-ČEŠKA REPUBLIKA POMAŽE OPĆOJ POLJOPRIVREDNOJ ZADRUZI

Tarevci kod Modriče

 

ČEŠKA REPUBLIKA POMAŽE OPĆOJ POLJOPRIVREDNOJ ZADRUZI

 

Opća poljoprivredna zadruga u Tarevcima kod  Modriče ovih je dana, uz podršku Vlade Češke Republike privela kraju projekt izgradnje eksploatacionog bunaraI instaliranja toplotne pumpe što će, uz zagrijavanje radnih prostora omogućiti i proizvodnju jagode tokom zimskog perioda što će povećati isplativost proizvodnje. U kvalitetnu realizaciju ovih i drugih projekata koji su sufinansirani sredstvima Češke Republike ovih se dana u Tarevcima uvjerila i ambasadorica ove zemlja u BiH.

Nakon što su medju rijetkima u BiH pokrenuli supstratnu proizvodnju jagode u OPZ u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče ovih su dana u pogon pustili novi bunar i zagrijavanje prostora i dijela plasteničke proizvodnje putem toplotne pumpe u što je, uz 24.000 maraka  vlastitih sredstava,  Vlada Češke uložila 30.000 maraka.

-Ovaj projekt nam je jako bitan zato što ćemo sa njim ranije krenuti u sezonu i već u februaru početi da zagrijavamo taj plastenik i da ranije izadjemo na tržište. Drugi projekt njihov je bio kada su nam pomogli da instaliramo novu sušaru od sedam tona koja je bila vrijedna oko 110.000 maraka, a njihovo učešće je bilo oko 30.000 maraka-kaže director OPZ u Tarevcima  Nahdet Sulejmen.

Kvalitetna realizacija projekata opredijelila je Vladu Češke Republike da od 2014. godine u Tarevcima  sufinansira tri projekta.

-Obično jedan, maksimalno dva, ali ovdje smo vidjeli da to sve u korist i za razvoj zadruga. Vidjeli smo rezultate prvi i drugi put I zato smo se odlučili I treći put i zato mi je drago da vidim šta je sada tu novo-kazala je u Tarevcima ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova.

Zahvaljujući pomoći Vlade Češke ovdje je instlairana i sušara za voće kapaciteta sedam tona, oprema za vakuumiranje gotovih proizvoda, a uz podršku TIKA-e I više donatora nabavljena je  i trokomorna hladnjača kapaciteta 240 tona. Afirmativa.ba