TEŠANJ 10 KUNG FU “DOBOJ OPEN” -STIŽE 500 TAKMIČARA IZ SEDAM DRŽAVA

U Tešnju se održava 10. medjunarodni kung fu turnir „Doboj Open 2022“

 

STIŽE 500 TAKMIČARA IZ SEDAM DRŽAVA

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, u dobojskom Kung  Fu centru „Zmaj“ u toku su posljednje pripreme pred Deseti medjunarodni tradicionalni kung fu turnir „Doboj Open 2022“ koji će se 09. oktobra održati u Tešnju. U 23 borilačke vještine natjecat će se 50 klubova sa oko 500 takmičara iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH. U okviru turnira održat će se i Druga medjunarodna parada borilačkih sportova. Iako je riječ o velikom medjunarodnom takmičenju podrška nadležnih ministarstava je izostala.

Uz aktivne treninge u dobojskom Kung fu centru  „Zmaj“ traju završne pripreme za održavanje  Desetog medjunarodnog tradicionalnog  kung fu turnira „Doboj Open 2022“.

-Očekujem nekih 50 klubova, 40, 50, ne može se nikada tačno reći. Uvijek neko obeća i ne dodje iz nekog razloga opravdanog ili neopravdanog, ali neka svaki klub dovede po deset članova, dakle očekujemo 400, 500 članova-ističe Predsjendik Organizacijskog odbora turnira Dejan Mitrović.

Takmičari od pionirskih  do seniorske kategorije natjecat će se u 23 borilačke vještine.

-Biće i karate, shotokan, shinkai, normalno, kung fu, vinchu,  vu-shu, samoodbrana vu-shu. Biće tu aikido, realni aikido, teakwando, jiu-jitsu, judo, brazilska jiu-jitsu, krav-maga, biće tu i full contact-pojašnjava Mitrović.

AKTIVNE PRIPREME

I klubovi iz BiH aktivno pripremaju takmičare za veliki turnir.

-Pa, mi planiramo da će se pojaviti od 25 do 30 takmičara.Oni će predstaviti kate, a možda, ako vidimo mogućnost da odradimo i neku borbu.  Vidjećemo još i kako se budemo spremali pošto  idu i takmičenja u karateu, pa vidjećemo. Organizovat ćemo se-kaže nam predsjednik KK iz Dervente Uroš Džigerović.

-Pa, ovo mi znači mnogo jer nisam nekih godinu dana nastupao tako da ću raditi vjerovatno vu shu-sanda i kick boks. Očekujem dobar rezultat kao i do sada. Do sada sam osvajao prva mjesta tako da želim da nastavim tradiciju-kaže nam član KBV „Prison Break“ iz Kalesije Tarik Hujdur.

Nekim takmičarima, poput Farah Devedžić iz Doboja ovo je prvo veliko takmičenje.Nije, kaže, slučajno izbor pao na kung-fu.

 

-Odlučila sam da treniram kung fu zato što sam željela da treniram neki borilački sport  u kojem ću se moći odbraniti. Znala sam da kung fu ima najviše disciplina koje će mi pomoći-kaže nam Sarah, inače članica Kung fu centra „Zmaj“ iz Doboja.

BEZ PODRŠKE NADLEŽNIH

Iako je riječ o velikom medjunarodnom takmičenju podrška resornog entitetskog ministarstva je izostala.

-Što se tiče Ministarstva, ja sam inače osnivač Kung fu Saveza RS,  Ministarstvo nam nije pomoglo i ne pomaže, ili ako pomogne da neku sitnu paru i uslovljava odmah da se to mora u roku pet-šest dana potrošiti, a ovaj turnir, vjerujte mi, ne samo turnir, nego i tu noć borilačkih vještina,  organizujemo od prošle godine-kaže Dejan Mitrović.

Turnir i Druga medjunarodna parada borilačkih sportova održat će se 9. oktobra  u dvorani OŠ „Huso Hodžić“ u Tešnju ili novoj sportskoj sali OŠ „Mustafa Mulić“ u Šijama kod Tešnja. Afirmativa.ba