TEŠANJ-16. MEDJUNARODNA I 22. MEDJUGRADSKA IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINJA

U Tešnju održana 16. medjunarodna i 22. medjugradsku izložba sitnih životinja

 

                            GENERALNA PROBA PRED BALKANSKU IZLOŽBU U TEŠNJU

 

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Tešnja u ovom gradu je organiziralo 16. medjunarodnu i 22. medjugradsku izložbu sitnih životinja. Više od stotinu izlagača iz četiri zemlje regiona su izložili  više od 1.500 eksponata golubova, ali i peradi,  kunića, ukrasnih ptica i akvarijskih ribica. Izložba je ujedno i posljednja provjera pred organizaciju Balkanske izložbe evropskih rasa u Tešnju dogodine.

U tešanjskom Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, kao jednom od najaktivnijih u BiH, zadovoljni su odzivom izlagača. Ove godine izlagalo je više od stotinu izlagača iz četiri države.

-Danas ovdje imamo preko 1.100 golubova. Jako dobar kvalitet. Išlo se na to da bude manje eksponata, ali da budu kvalitetniji. Ono što ohrabruje je činjenica da su ovdje po prvi puta predstavljene neke vrste poput ruskih, turskih i druge-kaže nam evropski sudija i potpredsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Edin Mujkanović.

Uz domaće izlagače stigli su i oni iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

-Ono što je za svaku pohvalu je prvenstveno puno mladih uzgajivača koji se bave tim hobijem za razliku od Hrvatske gdje se takvim podacima ne možemo pohvaliti i, naravno ona  druga stvar, a to je kvaliteta uzgojnih primjeraka iz godine u godinu je sve bolja-ističe Željko Šarepac, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića Hrvatske.

Izložba u Tešnju je bila i najbolja završna proba pred organizaciju Balkanske izložbe evropskih rasa koja će se u Tešnju održati dogodine.

-Ovo je svakako najkvalitetnija izložba u našoj zemlji. Uvjeren sam kako ćemo i Balkansku izložbu evopskih rasa organizirati na visokom nivou. Tu  bi trebale  da se predstave sve rase sa Balkana  na jednoj evropskoj izložbi gdje očekujemo dva do tri puta veći broj eksponata i gdje bi trebali da se pojave izlagači iz sedam, osam država-pojašnjava predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH i Udruženja u Tešnju  Edin Jabandžić.

-Mi iz Srbije dolazimo sa našim eksponatima, a mi naravno sa našim Vršačkim prevrtačem, našom autohtonom rasom iz Vršca-već najavljuje učešće  Marko Tošović, predsjednik Udruženja „Vršački prevrtač“.

Podrška vlasti, kako sada stvari stoje, neće izostati.

-Općina Tešanj će se uključiti kao i do sada. Bili smo podrška svim dosadašnjim predstavljanjima i svim izložbama koje su ovdje u Tešnju organizirane-kaže tešanjski načelnik  Suad Huskić.

-Mi ćemo se truditi da stimulišemo izložbu, da pomognemo koliko možemo, kolike su naše ovlasti i mogućnosti. Dakle, sigurno ćemo to podržati-dodaje  Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Uz 1.100 goubova na ovogodišnjoj izložbi u Tešnju izloženo je i 320 primjeraka ukrasne peradi, 70 ptica i  isto toliko kunića. Afirmativa.ba