RUSI RAKETOM SRUŠILI ZGRADU, BROJ MRTVIH RASTE

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu koji je uništio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Dnjepru popeo se na 14, dok su spasioci cijelu noć radili u potrazi za preživjelima, izjavio je regionalni guverner rano jutros.

Među ubijenima je i 15-godišnja djevojka.

“Operacija potrage je u toku”, napisao je Valentin Rezničenko, guverner regije Dnjepropetrovsk, u 2:50 ujutro na aplikaciji Telegram.

Otprilike 38 ljudi je spašeno, dvadesetak je nestalo, a nepoznat broj stanovnika ostao je zarobljen pod masivnom hrpom ruševina nakon subotnjeg poslijepodnevnog napada u kojem su ozlijeđene 64 osobe, rekao je Rezničenko.

Ruske snage jučer su, podsjetimo, izvele velik raketni napad na Ukrajinu. Gađali su prvenstveno energetsku infrastrukturu, pri čemu su najžešći napadi zabilježeni u regijama Harkiv i Kijev.

Udari su pogodili kritičnu infrastrukturu u Kijevu i drugim mjestima, ograničavajući opskrbu električnom energijom za glavni grad i velike dijelove zemlje sljedećih dana, upozorili su dužnosnici. Udari – najveći ruski val napada na Ukrajinu u dvije sedmice – uslijedili su u trenutku kada je zemlja slavila tradicionalnu Novu godinu.

Od posljednjeg velikog raketnog napada na Ukrajinu prošla su pune dvije sedmice, što je na Zapadu, ali i u Ukrajini potaknulo nagađanja da bi se ruski “energetski rat” mogao bližiti kraju zbog mogućeg iscrpljivanja zaliha projektila, ali i činjenice da dosadašnji napadi nisu slomili borbeni duh Ukrajinaca. No današnji napad sugerira da Moskva i dalje smatra kako se radi o taktici koja se isplati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da bi se ruski napadi na civilne ciljeve mogli zaustaviti samo ako zapadni partneri Ukrajini dostave potrebno oružje.

“Šta je potrebno za ovo? Ono oružje koje se nalazi u skladištima naših partnera i na koje naši vojnici čekaju tako dugo”, rekao je Zelenski u noćnom obraćanju nakon niza ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.

“Cijeli svijet zna šta i kako učiniti da se zaustave oni koji siju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u ovome pomažu”, rekao je Zelenski.