OBEĆANO ISPUNJENO – PILJUŽIĆI DOBILI TROTOAR

Sredstvima  Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK od 170.000 maraka u tešanjskom naselju Piljužići, uz regionalnu cestu Prnjavor-Novi Šeher,  izgradjen je kilometar trotoara koji stanovnicima naselja, posebno školskoj omladini, mnogo znači. Raduju najave  da će se uskoro nastaviti gradnja još 800 metara trotoara čime će  sigurnost stanovnika ovog naselja biti znantno poboljšana. Decenijama stanovnici Piljužića pokušavaju privoliti nadležne da se počne sa izgradnjom trotoara kroz ovo naselje smješteno uz regionalni put Novi Šeher-Prnjavor. Nesreće sa smrtnim ishodom ovdje nisu bile rijetke.

-Imali smo za Novu godinu baš dole. Bilo je slijetanje sa smrtnim ishodom, a imali smo ovdje i stradanje pješaka takodje-priča nam član Savjeta MZ Piljužići  Emin Solo.

Izgradnju trotoara pozdravili su stanovnici naselja, a s nestrpljenjem dočekali u područnoj osnovnoj školi gdje u jednoj smjeni nastavu prati 120 mališana.

-Selo je dosta veliko, a tu je i škola. Radi učenika najviše ali i za čitavo stanovništvo ovo jako mnogo znači. Hvala svima koji su se potrudili da se ovo konačno desi-kaže nam mještanin  Taib isić.

-Zaista je krajnje vrijeme bilo jer bilo je nedopustivo da u 21. vijeku nemamo trotoara. Pogotovo na ovoj regionalnoj cesti gdje je sigurnost pješaka svakodnevno ugrožena. Ove putne barijere nisu od velike koristi jer vozači i dalje ne smanjuju brzinu kretanja kroz naselje-kaže nam profesorica razredne nastave u područnoj OŠ Nermina Bašić.

U izgradnju kilometra trotoara iz budžeta kantonalnog Ministarstva za promet i komunikacije izdvojeno je 170.000 maraka.

-Što se tiče nastavka, planiramo uskoro. Tender ide. U pitanju je 250.000 maraka, nešto više od 800 metara ceste. Cilj nam je da nastavimo ravnomjerno da radimo na cijelom ZDK, pogotovo gdje su blizu škole-optimistično najavljuje ministar za prostorno uredjenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak.

Radove je prije nekoliko mjeseci inicirao vijećnik u OV Tešanj Fahir Solo. Sretan je, kaže, što se konačno rješava ovaj višedecenijski  problem.

-Ja sam godinama svjedok koliko je ovo važno za stanovnike Piljužića. Obećao sam da ću učiniti sve što mogu da se počne sa izgradnjom trotoara. Neizmijerno sam sretan. Tako da ide sve u dobrom pravcu i nadamo se da ćemo, ako Bog da, ovu dobru atmosferu i ovu energiju prenijeti i na ostale mjesne sredine-kaže nam Fahir Solo, vijećnik u OV Tešanj.

Slične projekte iz resornog Ministarstva najavljuju i u narednom periodu.  Afirmativa.ba