TEŠANJ 16. SAJAM PRIVREDE-STIGLO 300 IZLAGAČA-ZEMLJA PARTNER RUMUNIJA

U Tešnju otvoren 16. medjunarodni sajam privrede

 

                           STIGLO 300 IZLAGAČA-ZEMLJA PARTNER RUMUNIJA

 

U organizaciji Udruženja privrednika „Biznis centar“, Jelah-Tešanj  danas je  u ovom gradu, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije korona virusa,  otvoren 16.  medjunarodni sajam privrede. Na pet hiljada metara kvadratnih zatvorenog i dvostruko više otvorenog sajamskog  prostora predstavilo se više od 300 izlagača iz BiH i  zemalja regiona i šire. Zemlja partner ove godine je Rumunija.

Ovogodišnji sajam u Tešnju ima za cilj dodatno razviti regionalnu privrednu saradnju u uvjetima izražene energetske kriza.  Ove godine zemlja partner Sajma je Rumunija sa kojom je naša zemlja u ovoj godini ostvarila  40 posto veći obim robne razmjene u odnosu na godinu prije.

-Mi radimo sve što možemo da osiguramo direktan kontakt izmedju privrednika BiH i Rumunije jer mi smo susjedi. Možda ne geografski, ali  mnogo je dodirnih tačaka izmedju naših dviju zemalja, od ekonosmke povezanosti, do kulture, historije, tradicije što može biti jako važno za našu buduću saradnju-kazao je ambasador Rumunije u našoj zemlji  Anton Pacuretu.

Na 5.000 metara kvadratnih zatvorenog i dvostruko  više otvorenog sajamskog prostora predstavilo se 300 izlagača iz petnaestak zemalja.

-Ove godine predstavljamo 3D štandove koji su veoma inovativni i kreativni kako bi privukli  potrošače sa našim krajnjim brendovima-kaže  Amira Ćeman iz marketing službe kompanije „As“.

-Kada spojite ozbiljnu poslovnu zajednicu sa jedne strane i rad institucija po vertikali  s druge strane, onda dobijete Tešanj. Rezultati Tešnja želimo da budu jednaki rezultatima drugih-ističe član UO Udruženja privrednika „Biznis centar“ jelah-Tešanj Izudin Ahmetlić.

Vidjenja zvaničnika, koji su danas povodom otvaranja Sajma posjetili Tešanj, ekonomskog trenutka u BiH, nisu identična. Dopredsjedavajući ZD PS BiH Denis Zvizdić smatra da je BiH u ekonomskom i investicijskom zastoju, a blokiran je i put integracija u EU.

-Dakle, to znači da moramo imati potpuno novi pristup u ekonomskim politikama u kojima moramo vratiti produktivizam u ekonomiji, raditi na izgradnji bazne infrastrukture, saobraćajne energetske i digitalne bez  kojih nema dinamičnog i uspješnog ekonomskog razvoja-mišljenja je Denis Zvizdić, dopredsjedavajući ZD PS BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, medjutim, misli drugačije ističući da je, zahvaljujući izvozu, koji je sa 5,6 milijardiu maraka 2015 u prvih osam mjeseci ove godine povećan na blizu 12 milijardi, BDP udvostručen.

-Novi iskorak možemo učiniti putem izgradnje infrastrukture i energetske tranzicije. Naravno, vodeći računa o problemu mladih i suzbijanju korupcije-istaknuo je Novalić.

Uz mjere podrške privredi Vlada ZDK je sa 100.000 maraka podržala održavanje ovogodišnjeg Sajma u Tešnju.

-Jer ovo je pokretač svega. Zahvaljujući našim privrednim subjektima na području ZDK i naš budžet je evo u posljednje vrijeme veći-kaže premiejr ZDK  Mirnes Bašić.

Novi ekonomski zamah u Tešnju svakako je skori početak gradnje autoputa i izgradnja nove 110 KV trafo stanice.

-Vjerujemo da su ovo snažni poticaji da ekonomija općine Tešanj i regije bude još uspješnija u narednom periodu-kazao je na otvaranju Sajma tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Ovo potvrdjuje i otvaranje novih HI Tech proizvodnih pogona napolitanke u kompaniji „As“.

-Vrijednost te investicije je oko dva miliona. Naši kapaciteti na sat su 350 kg. Radimo u dvije smjene i proizvodnja je pet tona za jedan dan-kazala je na otvaranju linije Alma Kruškić, rukovodilac proizvodnje u kompaniji „As“.

U okviru Sajma planirana su brojna predavanja i panel diskusije, a bit će održana i Skupština Privredne komore FBiH. Afirmativa.ba