TEŠANJ, 20. TURNIR U GOLBALU-ČESI NAJUSPJEŠNIJI

TEŠANJ, 20. TURNIR U GOLBALU-ČESI NAJUSPJEŠNIJI

Udruženje slijepih i slabovidnih osoba iz Tešnja, koje okuplja oko 120 članova iz Usore, Doboj Juga, Maglaja i Tešnja, u ovom gradu je, u okviru manifestacije Tešanjsko proljeće, organiziralo jubilarni, 20. medjunarodni turnir u golbalu. Riječ  je o sportskoj disciplini za slijepe i slabovdne osobe u kojoj se koristi zvučna lopta. Medju šest ekipa najuspješniji su bili članovi GK „Peru“ iz Češke, koji su ove godine prvi puta sudjelovali  na ovom turniru.

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji Udruženje slijepih  iz Tešnja,  uz podršku lokalne zajednice,  uspješno je  organiziralo jubilarni, 20. medjunarodni turnir u golbalu, sportskoj disciplini za slijepe i slabovidne osobe u kojoj se koristi zvučna lopa. Prilika je ovo za nadmetanje, ali i druženje i razmjenu iskustava.

-Mi volimo da dodjemo, prvenstveno da se igramo gobala i to je naš zadatak, cilj i ono što nas sve spaja, a s druge strane dolazimo i da se družimo-kazao je Stefan Stevanović. Član GK „Nais“ iz Niša.

Učešće na turniru uzelo je šest ekipa iz BiH, Srbije i Češke Republike.

-Po prvi puta, moram da kažem, mi smo počašćeni sa našim prijateljima koji su nam došli direktno iz Praga, iz Češke i, naravno time, uljepšali i uveličali ovaj naš turnir-ističe Nihad Mujaković , Predsjednik Organizacijskog odbora turnira.

Uprkos teškoćama, zahvaljujući, prije svega entuzijazmu  zaljubljenika u ovaj sport, golbal u BiH, ali i regionu  je u ekspanziji.

-Što se tiče Srbije, golbal je isto u nekoj razvojnoj fazi. Postoje i neki pokušaji lige. Šta će se u medjuvremenu desiti ne znam. Mi, kao golbal klub „Mladost“  se trudimo da damo maksimum napora da bi to podigli na neki najviši mogući nivo-kaže Miloš Grlica, Trener GK Mladost Beograd.

Iako se očekivalo suprotno, ni u Češkoj Republici nisu  u potpunosti zadovoljni statusom  koji imaju sportski klubovi koji okupljaju slijepe i slabovidne osobe.

-Situacija je u Češkoj slična kao i ovdje. Politika u oblasti ovog sporta nije na potrebnom nivou, ali i pored toga ovaj sport donosi mnogo pozitivnih stvari osobama sa oštećenim vidom-pojašnjava Martin Jozifek, Član GK „Peru“ iz Praga, Češka Republika.

Uz brojne donatore i prijatelje i ove godine turnir je finansijski podržala Općina.

-Ima donatora, ali u svakom slučaju sigurna su sredstva i podrška od Općine Tešanj. Čestitam našem Udruženju na ovako kvalitetnom i kontinuiranom radu-kazala je  Azra Muslija, predstavnica Općine Tešanj otvarajući turnir.

Iako se i ovdje igralo na rezultat, progovorilo se i o statusu asocijacija koje okupljaju slijepe i slabovidne osobe.

-Savez slijepih nema izvore finansiranja. Znači da imamo mjesečno ili godišnje nešto, nemamo. Savez slijepih se finansira putem projekata. Znači, ti projekti ako prodju dobro jest, a ako ne prodju, Bože moj-kaže  Senad Sejmenović, predsjednik Saveza slijepih ZDK.

Na kraju recimo da je  prvo mjesto pripalo ekipi  GK „Peru“ iz Češke Republike, drugo GK „Nais“ iz Niša dok  se na treće mjesto pozicionirala ekipa GK „Mladost“ iz Beograda. Ekipa Saveza slijepih KS Centar zauzela je četvrto, GK „Vid“ iz Banje Luke peto, dok se domaćin morao zadovoljiti posljednjim, šestim mjestom.  Afirmativa.ba