DOBOJ-MLADI VOZAČI JOŠ UVIJEK NAJRIZIČNIJI U SAOBRAĆAJU

DOBOJ-MLADI VOZAČI JOŠ UVIJEK NAJRIZIČNIJI U SAOBRAĆAJU

U organizaciji Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“ iz Banje Luke, u saradnji sa Omladinskim savjetom, Agencijom za bezbjednost Saobraćaja RS i resornim ministarstvom, u Doboju je održana edukacija srednjoškolaca o sigurnosti  u saobraćaju pod nazivom „Životna škola“.  Prisustvovalo je stotinjak mladih koji već s prvim danima punoljetstva planiraju  sjesti za upravljač automobila.

Većina mladih s nestrpljem iščekuju da postanu punoljetni i time ispune jedan od glavnih uvjeta da steknu pravo na upravljanje automobilom.

-Nekako, lijep je osjećaj voziti. Nemam strah od brze vožnje, a i od ničega-kaže nam srednjoškolac iz  Doboja Sreto Duronjić.

-18 godina punim u julu i svakako je ovo predavanje korisno, jer kao što rekoh  za par mjeseci vjerovatno ću i ja sjesti za volan-dodaje  Valentina Stojanović.

Statistika pokazuje kako je medju povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja najviše mladih.

-Neodgovorni vozači koji, ne poštujući pravila, srljajući ili sjedajući u automobil u alkoholisanom stanju, dovode u opasnost, ne samo moj život, već i svoj-ističe predsjednica Omladinskog savjeta RS Dajana Nikolić.

Na putevima dobojske regije u prošloj godini, u sedam saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, poginulo  je osam osoba.

-Na žalost, tri lica su starosne dobi od 19 do 30 godina što znači da se radi o mladjim učesnicima u saobraćaju i licima koja su prvi puta stekla vozačku dozvolu u trajanju do dvije godine-pojašnjava Siniša Jović, komandir Stanice za bezbjednost saobraćaja PU Doboj.

-Mladi ljudi će naučiti u auto-školama kako da upravljaju vozilom  i sva ona pravila. Medjutim, prije auto-škole moraju da steknu dozu obrazovanja i kulture  u pogledu rizika i ponašanja  u saobraćaju-pojašnjava rukovodilac u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS Nikola Torbica.

Edukaciju je organiziralo Udruženje žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“ iz Banje Luke.

-Cilj mi je da kroz moju životnu priču upozorim ove mlade ljude da jedna mala greška u saobraćaju, moja je bila nevezan pojas, može uzrokovati ozbiljne posljedice za cijeli život-kaže član Udruženja  Zoran Vujin.

Imajući u vidu da se, uprkos brojnim akcijama i represivnim mjerama, stanje bitnije ne poboljšava, ovakve aktivnosti treba provoditi i u budućnosti. Afirmativa.ba