UZ DAN VODA-SVAKOG DANA U SVIJETU ZBOG NEDOSTATKA PITKE VODE UMRE 3.800 DJECE

UZ DAN VODA-SVAKOG DANA U SVIJETU ZBOG NEDOSTATKA PITKE VODE UMRE 3.800 DJECE

Iako je BiH preuzela obavezu da do 2020. godina osigura najmanje 17 posto zaštićenog prirodnog područja, to se nije dogodilo. Iako su donoseni brojni zakoni o zaštiti prirode procenat zaštićenih područja u oba entiteta  jedva dostiže tri posto. Nevladin sektor, kroz projekt „Mreža za zaštitu prirode u BiH“ se zalaže i za mapiranje bioloških bogatstva BiH uključujući i vode o kojima, saglasni su svi, ne vodimo dovoljno računa.

Prema službenim podacima svaki dan u svijetu, usljed nedostatka pitke vode, umre 3.800 djece. Više od milijarde ljudi nema pristup pitkoj vodi, a gotovo trećina svjetske populacije živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Preduvjet za očuvanje voda uopće su zaštićena prirodna područja. U Evropi ih je i do 50 posto.

-Moram naglasiti da je RS zadnjih 10 ili 15 godina ozbiljno radila na sektoru zaštite prirode. Mi smo evo već u prilici da usvajamo četvrti zakon o zaštiti prirode u ministarstvu nadležnom. Uspjeli smo za nekih 10, 12 godina zaštititi  skoro tri posto zaštićenog područja-kaže Dragan Kovačević iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog  naslijeda RS.

-Mi želimo da BiH napokon ispuni svoje obveze, a to je 17 posto zaštićenog teritorija što se bila obvezala do 2020. godine učiniti. Na žalost, mi smo još uvijek daleko od te brojke. Imamo samo tri posto zaštićenih teritorija.  A, zaštićena područja prirode su upravo najbolji mehanizam za zaštitu  i šuma i voda-dodaje koordinator projekta  „Mreže za zaštitu prirode u BiH“ Davor Šupuković.

S ciljem aktivne zaštite prirode i animiranja svih na ovom poslu, više nevladinih organizacija se udružilo u projekt „Mreža za zaštitu prirode u BiH“.

-Ukoliko želimo da imamo vodu za naše buduće generacije, a svi mi mislimo i pričamo o svojoj djeci, ono da nešto njima ostavimo, mislimo da je vrlo bitno da moramo promijeniti svijest i da moramo početi malo više brinuti o vodama i biti odgovorniji, generalno, prema prirodi-mišljenja je Adnan Đuliman, predsjednik NVO „Novi val“ iz Blagaja.

Da pojedinci, udruženja i lokalne zajednice i sami mogu učiniti mnogo pokazuju primjeri iz Žepča i Teslića gdje su, uz podršku Evropske investicijske banke i Kraljevine Švedske, u ekološki projekt uložili skoro osam miliona maraka.

-Ja evo, sa zadovoljstvom mogu reći da Teslić uskoro otvara prvi  prečistač voda u Tesliću i to je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je taj projekt završila-kaže direktor Turističke organizacije u Tesliću Danijel Petrović.

-Moj Matinski vis je, prije sječe šume osamdesetih godina, imao preko 50 izvora pitke vode. To se poslije sječe šume, svelo na dva. Ali evo, sa vraćanjem vegetacije, vraćaju se i izvori i već ih ima desetak koji funkcioniraju-dodaje  Mirko Matijević, predsjednik OD „Vis“ iz Žepča.

Teslić namjerava uspostaviti čak 12 zaštićenih područja prirode.  U okviru „Mreže za zaštitu prirode u BiH“, razmatraju  se i mogućnosti međuentitetske suradnje izmedju više lokalnih zajednica. Dugoročni cilj je na nekadašnjim ratnim linijama razviti  ekološko-turističke sadržaje  koji bi potaknuli  napredak i ekonomski razvoj, pa je aktivnost podržala i Misija OSCE-a u BiH. Afirmativa.ba