TEŠANJ; 65 GODINA IZVIĐAČKOG POKRETA-IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Uz 65 godina izvidjačkog pokreta u Tešnju

 

                    UPRILIČENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

U povodu 65 godina postojanja izvidjačkog pokreta u Tešnju u ovom gradu je upriličena izložba fotografija i eksponata koji svjedoče o bitisanju Odreda izvidjača „Crni vrh“ od 1957. godine do danas. Svečanost su uveličale brojne zvanice, ali i izvidjači iz drugih bh gradova.

Retrospektiva 65 godina postojanja izvidjačkog pokreta kroz fotografije i dokumente, starije je podsjetila, a mlade upoznala o nastanku i razvoju  izvidjaštva u tešanjskom kraju.

-Mislim da će ovo ostaviti lijep utisak i da će naši najmladji naučiti nešto o prošlosti naših izvidjača.  Jako je lijepo upoznati nove ljude, saznati nešto o starim izvidjačima i vidjeti kako su to oni ovdje radili-kažu nam Elma Deljkić i Ajra Ajanović iz OI „Crni vrh“ Tešanj i „Klek“ iz Zavidovića.

Uz brojne dokumente i eksponate izloženo je 119 fotografija.

-To su fotografije koje datiraju iz tog perioda kada je fotografija bila jako rijedak dokument, kada je u Tešnju bila samo „Foto Čapljić“, jedna fotografska radnja-kaže nam starješina OI „Crni vrh“ Mujo Pobrić.

Kako nekada, tako i danas izvidjački pokret okuplja, educira i, na odredjen način čuva mlade.

-ova aktivnsot svakako pomaže da se mladi ljudi  razvijaju kroz odredjene sposobnosti i vještine, a isto tako spasilo ih je to od brojnih izazova i poročnosti, kako  u prošlosti, tako i danas-ističe promotor izložbe mr. Esmir Bašić.

Uz brojne donatore i prijatelje i ovu aktivnost su podržali Općina Tešanj i Savez  izvidjača FBiH.

-Asocijacije su važne jer su one te koji njeguju ono što izvidjaštvo jeste, a to je, prije svega, socijalizacija, druženje, poznavanje prirode i stjecanje  novih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu-dodaje pomoćnica tešanjskog načelnika  Almina Alagić.

Medju brojnim priznanjima je i Plaketa  koju su tešanjski izvidjači s ponosom primili u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani grada Tešnja“. Afirmativa.ba