TEŠANJ-KADROVSKA ŠKOLA ZA IZVIDJAČE PRVOG STEPENA

TEŠANJ-KADROVSKA ŠKOLA ZA IZVIDJAČE PRVOG STEPENA

Odred izvidjača „Crni vrh“ Tešanj domaćin je sedmodnevne Izvidjačke kadrovske škole koju pohadja 28 učesnika iz šest izvidjačkih odreda. Na ovaj način oni će biti unaprijedjeni u čin vodnika i biti osposobljeni za rad sa novim članovima izvidjačkog pokreta. Uz usvajanje novih znanja, bila je ovo svakako prilika za nova poznanstva i tradicionalno dobra druženja mladih, ali i starijih izvidjača.

Ambiciozno i sadržajno  je počeo obiman plan obuke koji podrazumijeva osnove strukture izvidjačke organizacije, uredjenje taborskog prostora, signalizaciju i ostale vještine propisane aktima Saveza izvidjača FBiH.

-Ovim planom je još obuhvaćeno da znamo kako da palimo vatre i ostala izvidjačka znanja koja prije možda nismo dobro naučili-kažće nam polaznica Hana Hurem, članica OI „Visoko“.

Tešanj; Dobri uvjeti

Sa polaznicima rade iskusni instruktori-predavači medju kojima su Muhamed Šehić i Irfan Mujkić.

-Tokom ovih aktivnosti oni će usvojiti znanja koja će im omogućiti da rade kao vodnici u svojim sredinama, to jeste da planiraju i izvršavaju aktivnosti sa svojim vodovima, to jeste izvidjačima koji su se tek upisali-kaže predavač-instruktor  Muhamed Šehić.

Hurem: Nova znanja

-Oni trebaju da prenesu svoja iskustva i znanje na nove izvidjače koji će se uključiti, ako Bog da, u našu organizaciju-kaže domaćin, starješina OI „Crni vrh“ iz Tešnja Mujo Pobrić.

Zahvaljujući dobrim uvjetima u Tešnju, loše vrijeme nije utjecalo na realizaciju zacrtanog.

Ivković; Rad i druženje

-Smješteni smo u čvrstom objektu, to jest u našem Izvidjačkom domu gdje ima sve osposobljeno, znači voda, struja i kreveti, naravno, s madracima-kaže nam načelnica  Škole Elma Deljkić.

Predivan ambijent izletišta „Kiseljak“ podno Crnog vrha pružio je idealne uvjete za rad, ali i druženje.

Omerović; Uspjeti u životu

-Za ovu vodnu školu sam se odlučila iz dva razloga. Prvi je da dopunim svoje znanje i naučim nešto novo, a drugi razlog je taj što volim druženje-kaže nam polaznica  Zina Ivković, članica OI „Jablan“ iz Jablanice.

-Ja sam se odlučio zato što želim da uspijem u životu, želim da nešto naučim i želim da se provedem u životu-dodaje čaln OI „Lukavica“ kod Gračanice Osman Omerović.

Izvidjačka škola; Nove vještine

Uz usvajanje novih znanja, dobrog raspoloženja nije neodstajalo. Afirmativa.ba