TEŠANJ-ZA VODOSNABDIJEVANJE MILION I PO MARAKA

TEŠANJ-ZA VODOSNABDIJEVANJE MILION I PO MARAKA

Nakon rigoroznih restrikcija u vodosnabdijevanju prije dvije godine,  u Tešnju čine sve da u budućnosti osiguraju dovoljne količine pitke vode. U posljednje dvije godine, uz podršku ZDK, u izgradnju tri nova bunara investirano je više od 1,5 miliona maraka. Ovih je dana u rad pušten i novoizgradjeni bunar vrijedan 830.000 maraka što bi stanovništvu i privredi u Tešnju u narednom periodu trebalo osigurati stabilno snabdijevanje vodom.

Izgradnjom i puštanjem u promet eksploatacionog bunara PEB 5, kapaciteta 50 kubnih metara na sat, vrijednog 830.000 maraka,  kapaciteti izvorišta u Jelah polju značajno su povećani.

-Od 2018. godine do danas mi smo otvorili ukupno tri nova bunara i na taj način povećali kapacitete vodosnabdijevanja sa nekih 45 litara sekundnih na 90-KAŽE DIREKTOR jkp „Rad“ iz Tešnja Hasan Handžić.

Puštanje u pogon PEB 5: Stabilno snabdijevanje

Uporedo sa izgradnjom novih bunara radilo se i na modernizaciji vodovodne mreže duge 450 kilometara. Na ovaj način gubici u mreži su svedeni na 22 procenta što je veliki uspjeh ako imamo u vidu činjenicu da  prosjek gubitaka u FBiH iznosi 55 posto.

-U ove dvije godine uložili smo milion i po maraka u tri nova bunara, a u pripremi je i četvri. Nadamo se i vjerujemo da će ovo biti dovoljne količine vode za budućnost-kazao je tešanjski načelnik Suad Huskić.

-Ali, bez obzira na to ja bih uputio jedan apel gradjanima, s obzirom da se radi o vodi koja je Božija blagodat, da se tako izrazim, treba voditi računa o svakom zahvaćenom litru-dodaje direktor Handžić.

Sa gradskog vodovoda, uz privredu, vodom se trenutno snabdijeva oko 30.000,  ili oko dvije trećine gradjana općine Tešanj.  Afirmativa.ba