TEŠANJ-KAKO SE MLADI BORE S TEŠKOM BOLEŠĆU U FILMU O AFANU HABIBOVIĆU

TEŠANJ-KAKO SE MLADI BORE S TEŠKOM BOLEŠĆU U FILMU O AFANU HABIBOVIĆU

Broj oboljelih od malignih oboljenja I U BiH svakim je danom sve veći. Medju oboljelima, na žalost sve je više mladih i djece. Uz porodicu i prijatelje oslonac svima  je Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje trenutno okuplja oko 400 članova. O herojskoj borbi za život ovih malih heroja, izmedju ostalog,  govori i dokumentarni film „Heroj“ autora Midhata Uzejrovića o oboljelom dječaku Afanu Habiboviću iz Visokog koji je primjer istrajne borbe i vjere u pobjedu.

Film o dječaku-heroju  Afana Habiboviću, vanserijskom rukometnom talentu kojeg je teška bolest zaustavila na vratima državne reprezentacije,  je ovih dana premijerno prikazan i u Tešnju. Kada su svi mislili da više nema nade, Afan je ustao i odlučio da se bori.

-Činim sve što mogu da mogu pomoći sebi, a i drugima, naravno-kazao nam je Afan.

Nije Afan jedini. Deceniju se s teškom bolešću bori i Sarajka Nejra Musić. Svoja iskustva prenosi i hrabri mlade u borbi protiv teške bolesti.

-Na neki meni svojstven način pokazujem sebi i drugima,  zapravo kako moraju prolaziti kroz bitku i  mislim da sam svojim primjerom i najbolje pokazala  kako biti borac-kaže Nejra.

-U današnje vrijeme nije Afan sam. Mi imamo jako puno afana, jako puno viktora, jako puno ilmi, jako puno ajdina koji se svakodnevno bore sa ovom bolešću i samo jedinstveni možemo ovo pobijediti-kaže jedan od riditelja oboljelog djeteta Kenan Korajlić iz Tešnja.

Uz porodicu i prijatelje najveća podrška oboljelima je Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“.

 

-Jer je to nešto najteže što može pogoditi jednu porodicu i s čime se može suočiti jedna porodica. Podrška svake vrste je dobrodošla i Udruženje i postoji zbog toga-poručuje direktor Udruženja Fikret Kubat.

Udruženje okuplja više od 400 članova. Uz roditeljsku kuću u Sarajevu, odlučni su istu takvu izgraditi i u Tuzli. Afirmativa.ba