U BRATUNCU REFERENDUM O OPOZIVU NAČELNIKA

Sva biračka mjesta u Bratuncu, na kojima se danas glasa o referendumu o opozivu načelnika Srđana Rankića, otvorena su na vrijeme, potvrdila je predsjednica Općinske izborne komisije Ivana Milanović.

Pravo glasa ima 18.886 građana, koji će moći da se izjasne na 32 redovna biračka mjesta, koja su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19.00 sati.

Na području općine Bratunac je 18.886 registrovanih birača, od kojih 14.947 na redovnom biračkom mjestu, 784 su lica koja glasaju u odsustvu, te 3.155 glasača putem pošte.

Registrovan je i jedan mobilni tim.

Skupština općine Bratunac je 7. jula, glasovima 19 prisustnih od ukupno 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice.

Kao razlozi za opoziv navedeni su potpuni izostanak saradnje načelnika sa Skupštinom općine, veliko povećanje dugova i neizmirenih obaveza Općine Bratunac u posljednjih nekoliko mjeseci, nezakonito zapošljavanje, neizvršenje predizbornih obećanja i projekata čija je realizacija bila u toku prije 18 mjeseci kada je Rankić preuzeo dužnost.

Iz budžetskih rezervi Općine osigurano je 90.000 KM za provođenje referenduma o povjerenju Rankiću.