TEŠANJ-NOVA VLAST TREBA NASTAVITI ZAPOČETI PROJEKT IZGRADNJE NOVE ŠKOLE

Osnovna škola u Medakovu najlošiji školski objekt u FBiH

 

         NOVA VLAST TREBA NASTAVITI ZAPOČETI PROJEKT IZGRADNJE NOVE ŠKOLE

Nakon što su prije tri godine počeli radovi na izgradnji nove školske zgrade u Medakovu kod Tešnja, koju pohadja oko 400 učenika, do sada je u izgradnju investirano više od milion maraka. Za završetak objekta  nedostaje oko dva miliona. Česte poplave dodatno su ugrozile ioano neuslovni objekt postojeće škole zbog čega roditelji, ali i Uprava škole zahtijevaju od nadležnih da se  radovi na izgradnji ubrzaju.

Dotrajali montažni objekt škole u Medakovu kod Tešnja, vjerovatno jedan od najlošijih u FBiH,  građen prije pola stoljeća od kancerogenih materijala, ne predstavlja samo nepovoljan ambijent za odvijanje nastave, nego i sigurnosnu prijetnju za 387  učenika i 60 uposlenika. I ne samo sigurnosnu.

-Imamo probleme sa prostornim kapacitetima. Imamo probleme sa zagrijavanjem ovog objekta. Vjerujte mi da tokom jedne grijne sezone u ovom objektu se potroši preko 60 tona uglja i 30 metara kubnih drveta uz neadekvatno zagrijavanje prostorija-ističe direktor škole Almir Ljevaković.

Postojeći školski objekt gradjen je od azbesta i drugih neadekvatnih materijala. Vijek trajanja mu je bio  20 godina. Novoj  školi naviše bi se obradovali učenici.

-Table su isparane. Klupe su dotrajale i išarane i to bi se trebalo što prije promijeniti. To će se promijeniti, ako Bog da, u novoj školi-nada se učenica šestog razreda Dalila Kruško.

I roditelji očekuju od  nadležnih da se ubrza izgradnja nove škole.

-Znači da ih pozivamo da  u svojim budžetima predvide sredstva da se ta gradnja ubrza i da se nastavi kako bi, barem u dvije godine naredne,  naša djeca sretna i vesela ušla u novi školski objekat-kaže predstavnica Vijeća roditelja  Alma Ljevaković.

Za završetak objekta nedostaje još oko dva miliona maraka. U Upravi škole su uvjereni kako prekompozicija vlasti neće negativno utjecati na završetak ovog projekta.

-Ja bih bio nesretan kada bih osjetio od strane bilo kojeg ministra da  ovaj naš projekat, ovu našu školu gleda kroz prizmu politike. Dakle, ovo je sigurnosni problem i za  učenike i za uposlenike škole koji se treba čim prije riješiti-kaže  Almir Ljevaković.

Do sada je u izgradnju nove škole Općina Tešanj uložila 700.000 maraka, a ZDK 450.000. Afirmativa.ba