TEŠANJ-ZBOG SUDSKE PRESUDE VIŠE OD 150 DOMAĆINSTAVA OSTAJE BEZ VODE

TEŠANJ-ZBOG SUDSKE PRESUDE VIŠE OD 150  DOMAĆINSTAVA OSTAJE BEZ VODE

Nakon trogodišnjeg sudovanja Irfan Karahmet dokazao vlasništvo nad zemljom. Zahtijeva da se izvori vode „Bukovac“,  koji potiču iz Austougarskog perioda,  uklone sa njegove zemlje. Mještani MZ Dobopolje-Mekiš ogorčeni i traže način da sačuvaju izvore. Po dokaze će i do Beča. Gradski vodovod izgradjen prije više od godinu dana još nije u funkciji.

Sve je počelo prije nekoliko godina kada je Irfan Karahmet iz Tešnja kupio 17 dunuma zemljišta u tešanjskoj MZ Dobropolje-Mekiš. Na tom području nalazilo se više izvora  sa kojih se ovdašnje stanovništvo više od jednog vijeka snabdijeva pitkom vodom. Uvidom u zemljišne knjige Karahmet se uvjerio da se i navedeni izvori nalaze u zemljištu koje je kupio što su gradjani negirali napominjući da su izvori 1953. godine renovirani i da je u to vrijeme s tadašnjim vlasnikom zemljišta, izvijesnim Dikedžićem, izvršena zamjena zemljišta u odnosu 3:1 kako bi se području izvora osigurao status javnog dobra. Medjutim, pravna radnja nikada pismeno nije verificirana ni u jednom nadležnom organu. Problemi eskaliraju i završavaju na sudu. Sudski proces je rezultirao pravosnažnom presudom koja Karahmetu u potpunosti potvrdjuje vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalaze izvori koji danas osiguravaju pitku vodu za oko 150 domaćinstava MZ Doboropolje Mekiš. U prisustvu općinske inspektorke i ogorčenih mještana,  ovlaštena firma za premjer je izvršila mjerenja s krajnjim ciljem da se najkasnije u naredna dva mjeseca izvrši presijecanje  vodovodnih cijevi koje vodu iz izvorišta vode u sabirni bunar i dalje u selo.

Izvorište “Bukovac”-Do juče javni, a danas privatni posjed

-Mi smo poduzimali ono što smo mogli. Medjutim, nismo naišli na podršku nadležnih  općinskih službi. Obećavali su nam podršku, ali je ona mudro izostajala. Mi smo odlučili da, na ovaj način, upoznamo javnost, pokrenemo procese pred višim sudovima jer je van pameti da danas, kada se borimo za svaku kap čiste vode, ovako kvalitetne izvore uništimo i pustimo vodu da ide u potok-kaže nam predsjednik Savjeta MZ Dobropolje-Mekiš Adnan Spahić.

Spahić; Općinske službe nas nisu podržale

PRAVO I PRAVDA NE IDU UVIJEK ZAJEDNO

Mještani bespomoćno gledaju kako im se oduzima pravo na pitku vodu. S nevjericom se pitaju kako je moguće da se ono što su njihovi djedovi čuvali i koristili njima tek tako oduzme. Pravo i pravda ovdje, kažu, ne idu zajedno.

 

-Moj djed je ovo koristio. Danas smo mi tu i brinemo se o ovom vodovodu. Čistimo ga i hlorišemo. Država nas nije zaštitila kao gradjane. Još uvijek vjerujemo da nećemo ostati bez vode-priča nam član vodovodnog odbora i korisnik vodovoda „Bukovac“ Rasim Čaušević.

Hodžić i Čaušević: Ovo je voda naših djedova

Sa suzama u očima rad inspekcije i službe premjera posmatra i Amir Hodžić.

-Teško mi je. ovo je žalosno. Naša voda da ide tamo negdje. Trebalo je to kupiti, naći neko rješenje. Šta ću ja sada sa pet grla stoke? On je kupio zemlju, nije kupio vodu. To se od Austrougarske  uvijek vodilo na cijelom selu i nema smisla nikakvog ovo. Ove rezervoare, bunare, nije on sagradio. Kako može biti njegovo? Kroz suze se pita Hodžić.

Prije godinu dana kroz naselje je izgradjen odvojak primarne mreže gradskog vodovoda, ali do danas nije pušten u upotrebu.  Irfan Karahmet, vlasnik zemljišta, ističe kako je četiri godine nudio razna rješenja za ovu situaciju, ali da mještani nisu željeli razgovarati.

Inspektori na terenu

-Čovjek sam ne može živjeti i ja sam to htio da riješim kako zbog njih, tako i zbog sebe. Medjutim, oni su se koristili raznim podvalama da bi to na silu od mene oteli i za sebe zadržali. Više puta sam ih pozivao na razgovor, a onda uputio i jedno cirkularno pismo na  s namjerom da se  problem riješi. Ali oni su me i dalje  ignorisali-priča Karahmet.

KASNO JE ZA RAZGOVOR

Na pitanje da li je kasno da se pronadje rješenje prihvatljivo za sve, Karahmet ističe da jeste.

Karahmet; Sada je kasno

-Jeste kasno jer ja sam već pokrenuo odredjeno parcelisanje za svoje namjene čekajući na njih i rješenja. I općinske službe i inspekcije su mi lagali termine čekajući njih da se nešto riješi i da im udovolje-priča Karahmet ističući kako gradjani neće ostati bez vode jer postoji gradski vodovod na koji će se uskoro priključiti i koristiti ga kao i svi ostali gradjani općine Tešanj.

Mještani su pokrenuli postupak da se osigura pravo služnosti na vodu koje ne zadire u vlasništvo, a pokušat će, kažu u bečkim arhivima pronaći dokumentaciju koja dokazuje da su izvorišta odavno dobila status vodnih objekata i da kao takvi moraju ostati na usluzi gradjanima. Do tada će, na osnovu sudske presude, voda iz izvorišta „Bukovac“umjesto u domove, oticati u obližnji potok. Afirmativa.ba