TESLIĆ: JOHANN SATTLER, EU REALIZIRALA PROJEKT ZA MLADE VRIJEDAN 200.000 KM

TESLIĆ: JOHANN SATTLER, EU REALIZIRALA PROJEKT ZA MLADE VRIJEDAN 200.000 KM

U okviru projekta „EU za bolji Teslić“ danas je Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, uz prisustvo predstavnika lokalne zajednice i školske uprave u OŠ „Ivo Andrić“ u ovom gradu svečano predao na upotrebu učenicima i gradjanima novoizgradjena igrališta za mlade i  sportske terene. Za nabavku školske opreme i izgradnju i adaptaciju sportskih terena u ovoj školi, sa 400 učenika, EU je izdvojila 200.000 maraka.

U okviru projekta, uz nabavku školske opreme, izgradjeno je  savremeno igralište za najmladje i dva sportska terena.

-Veoma nam je važno ovo što se uradio da se možemo igrati i zabavljati, igrati fudbal, igrati košarku-kaže nam osmogodišnja učenica OŠ „Ivo Andrić“ iz Đulića kod Teslića  Vanja Spasojević.

-Značit će nam mnogo, kako  za časove fizičkog vaspitanja tako i za igru i druženje tokom raspusta i vikenda-kaže nam učenik petog razreda ove škole  Marko Radonjić.

-Naravno da će nam izvodjenje nastave uveliko biti olakšano, i nama i našim učenicima-dodaje učiteljica Suzana Dolić.

Novi sadržaji  će, uz ugodniji boravak u školi, učenicima, ali i mladima iz Teslića omogućiti kvalitetno provodjenje slobodnog vremena i razvoj fizičke kulture i sporta.

Teslić; Sattler sa najmladjima i domaćinima

-Okupljaju se na sportskim poligonima i provode vrijeme uz sportske aktivnosti uz igru i druženje što je od velikog značaja kako za školu, tako i za lokalnu zajednicu-kazala je direktorica OŠ „Ivo Andrić“ Biljana Kuzmanović, koja je sa općinskim načelnikom Milanom Miličevićem i šefom Delegacije Eu i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom simbolično nove sadržaje predala na upotrebu učenicima, ali i svim gradjanima Teslića.

Sadržaji predani na korištenje mladima

Opredjeljenje Delegacije EU u našoj zemlji da projekte važne za gradjane podržava direktno u lokalnoj zajednici mnogo znači sredinama u RS koje, poput Teslića, nisu bliske vladajućoj strukturi.

-Drago mi je što je došlo do  promjene u načinu apliciranja projekata direktno na lokalne zajednice, a sve manje preko viših organa i nivoa vlasti jer u tom nekom krugu preko viših nivoa vlasti dosta toga se izgubi i manji je efekat-kazao je teslićki načelnik Milan Miličević.

Za nabavku školske opreme, izgradnju školskog igrališta i sportskih terena koji će tokom cijele godine biti na raspolaganju stanovnicima općine Teslić EU je osigurala  sredstva u iznosu od 200.000 maraka.

Sattler; Odigrao utakmicu s osnovcima

-Investiramo širom zemlje i nismo aktivni samo u velikim gradovima. Veoma smo aktivni u manjim sredinama, posebno u onima koje rade na dobrim stvarima, koje izgradjuju mostove i infrastrukturu kao što to rade u Tesliću-kazao je, izmedju ostalog,  Johann Sattler.

Ovim sadržajima najviše su se obradovali najmladji, a njihovo obećanje, na kraju, posebno ohrabruje.

-Ovaj teren nam mnogo znači što su nam napravili i potrudit ćemo se da ga čuvamo-obećala je učenica škole Milena Kusić.

Teslić; EU najvažniji i najpouzdaniji partner

EU će na području Teslića sličan  projekt podržati  i u OŠ „Dositelj Obradović“.  Afirmativa portal