TREPČE-14. MARŠ MIRA ZA SREBRENICU

TREPČE-14. MARŠ MIRA ZA SREBRENICU

 

Srebrenica se ne smije zaboraviti i nikada i nikome ponoviti poručili su i ove godine mještani Trepča kod Tešnja koji, uz podršku starijih, donatora i Općine,  14.  put organiziraju  „Marš mira za Srebrenicu“. Ove godine iz Trepča je put Nezuka krenulo 12 učesnika. Trojica će im se, na putu do Potočara,  priključiti u Nezuku.

 

Učesnici Marša će preko Maglaja, Zavidovića, Banovića i Kalesije osmog jula stići u Nezuk gdje će se priključiti učesnicima iz BiH i inozemstva. Najmladji učesnik ove godine ima samo devet godina.

-Pa, gledao sam ljude kako se pripremaju i odlze u Srebenicu pa sam i ja odlučio. Bit će teško, ali izdržaću-kaže nam devetogodišnji Daris Hodžić.

-Imao sam volju i želju da sa njima krenem. Obišao sam cijelu rutu. Išao sam do sada osam puta od Nezuka do Potočara. Oimao sam zaista želju da osjetim cijeli taj put-kaže Sead Ljubović.

 

Njegovanje kulture sjećanja od presudne je važnosti. Sjećanje na genocid u Srebrenici i aktivnosti koje se kontinuirano poduzimaju i u lokalnim zajednicama, za rezultat bi trebale da imaju opću osudu zločina.

 

„Samo pogledajte zadnjih dana šta  se dešava u našoj BiH da pojedini političari psuju genocid u Srebrenici onda ti to daje još veću snagu da ne smijemo zaboraviti i da moramo raditi-kazao je vodja Marša Senad Hasanbašić. Afirmativa.ba