AFIRMATIVA NA OBILJEŽAVANJU DECENIJE POSTOJANJA USAID-ovog  PROJEKTA “PRO BUDUĆNOST”

AFIRMATIVA NA OBILJEŽAVANJU DECENIJE POSTOJANJA USAID-ovog  PROJEKTA “PRO BUDUĆNOST”

 

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), je projekt Američke agencije  za medjunarodni razvoj I surandju (USAID) usmjeren ka izgradnji mira i suradnje među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.  Na svečanosti u Sarajevu, kojem je, kao partner prisustvovala i naša Agencija,  ovih je dana obilježena decenija uspješne realizacije projekta.

Projekt već desetu godinu provodi CRS (Catholic Relief Services) sa partnerima Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla  i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka. Projekt se realizira u više  od 70 lokalnih zajednica u BiH.

-Projekt je zauzeo sveobuhvatan pristup izgradnji mira. Oni su kroz politiku obrazovanja, privredu, kulturu i sport okupili ljude i pomogli im da se pomire, suoče s prošlošću i izgrade veze koje su trajnije od sile koja  ih je nekada razdvojila-kazaoal je  Zamjenica šefa misije američke ambasade u BiH Deborah Mennuti .

U okviru obilježavanja, otvorena je i izložba “PRO-Budućnost – Retrospektiva” te prikazan film “10 godina PRO-Budućnosti”, a dodijeljena su i priznanja istaknutim aktivistima. Osnovni cilj projekta PRO-Budućnost je da, zajedno sa ključnim društvenim akterima, postizanje održivog i dugotrajnog mira u BiH.

Afirmativa.ba