ŠIROM EVROPE OČEKUJE SE HAOS NA AERODROMIMA

Širom Evrope ovog ljeta se može očekivati haos na aerodromima uz kašnjenja i odlaganja letova, pišu svjetski mediji.

Ljudi koji žele da putuju avionom u narednim mjesecima upozoreni su na “izazovno” ljeto pošto se očekuje da će kontrola vazdušnog saobraćaja biti preopterećena na mnogim ključnim lokacijama, ukazuje Tajms.

Evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja Jurokontrol (Eurocontrol) izdala je ovo upozorenje na početku špica ljetnje sezone, uz predviđanje da će u narednih osam nedjelja širom Evrope biti oko 33.000 letova dnevno, što je povećanje od oko osam odsto u odnosu na 2022.

Jurokontrol je saopštio da se očekuju “velika preopterećenja” saobraćaja većinom dana u mnogim važnim regionima za avio-saobraćaj, što može dovesti do kašnjenja i odlaganja letova, kao i korištenje dužih ruta kako bi se izbjegla zagušena područja.

Predviđa se da će broj dnevnih letova biti niži od rekordne 2019. godine, ali sada makar dva faktora utiču na preopterećenje centara za kontrolu avio-saobraćaja.

Generalni direktor Jurokontrola Raul Medina, koji je rekao da je “ovo ljeto u Evropi izazovno”, ukazao je na drugi problem – manje dostupnog prostora za avio-saobraćaj usljed rata u Ukrajini i vojnih potreba.