UG „FOJNIČANI“ – PROJEKT „KORUPCIJA U ŠUMI“ POTVRDIO DA JE KORUPCIJA I U ŠUMI!?

UG „FOJNIČANI“ – PROJEKT „KORUPCIJA U ŠUMI“ POTVRDIO DA JE KORUPCIJA I U ŠUMI!?

U organizaciji UG Fojničani Maglaj u Zenici je održan  stručni skup pod nazivom “Korupcija u šumi”. Ova aktivnost je imala za cilj ukazati na korupciju kao jednu od glavnih prepreka u očuvanju i zaštiti vrijednih šumskih površina ma području ZDK.

-Mi smo danas otvoreno i jasno progovorili o temi korupcije koja nije prisutna samo u šumi. Ona je teško dokaziva i teško vidljiva, ali je svi itekako osjećamo. Mi zagovaramo dugo zaštitu naših prirodnih područja, ali stalno nailazimo na prepreke i zaista ne možemo razlučiti zašto vlast, zašto lovci, zašto šumari  i veliki broj gradjana ne staje u zaštitu prirodnih područja, a svjedoci smo da ih svakodnevno gubimo. Mi kada zagovaramo zaštitu prirodnih područja u interesu gradjana, dakle zagovaramo javni interes i nailazimo na probleme, a kada investitor traži koncesiju, to onda ide veoma brzo i jednostavno bez reakcije navedenih grupa.

Nauka, vlast i gradjanski aktivizam u službi zaštite prirode

Aktivisti, predstavnici organizacija civilnog društva, šumarstva, ministarstava, ustanova i organizacija ZDK, (ali ne i Ureda za borbu protiv korupcije !?) i akademske zajednice učestvovali su na sastanku kako bi zajednički identifikovali korumpirane prakse u iskorištavanju šumskih resursa, ali i razmatrali različite mehanizme zaštite, uključujući certifikaciju i proglašenje zaštićenih područja prirode. Da li je korupcija uzrok tome? Mi danas imamo samo tri posto zaštićenih područja iako se BiH obvezala da će ih imati 17 posto. Organizacijom i ovoga skupa, mi pokušavamo doći do nekih odgovora-kaže nam tajnik UG „Fojničani“ iz Maglaja Davor Šupuković.

Šupuković; Korupciju ne vidimo, ali nas košta

Kao potvrdu rečenom Šupuković ističe kako se na proglašenje parka prirode „Zvijezda“ kod Vareša čeka više od deset godina, a da se koncesija za investitore u istoj općini rješava ekspresno.

Jedan od ciljeva bio je jačanje građanskih kapaciteta u borbi protiv ilegalnih aktivnosti i podrška građanskim inicijativama za zaštitu vrijednih šumskih ekosustava.

-Mi smo, uz podršku USAID-a, razvili aplikaciju za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu i pilot projekt je realiziran, za sada, u KS i ZDK. Ohrabruje interes gradjana. Činjenica da imamo samo tri posto zaštićenih prirodnih područja je portažavajuća jer ekologija je život i ne može se izraziti ni u kakvoj moneti. Ovakvi projekti nam mnogo pomažu da više o tome možemo govoriti u medijskom prostoru i utjecati da se stanje unaprijedi-kazala nam je Lejla Hukić iz Inicijative za šumarstvo i okoliš FEA iz Sarajeva.

Hukić: Interes gradjana

Poseban fokus  događaja, ali i projekta općenito, su vrijedne šume, Babina-Tvrtkovac u Zenici, Matinski vis, prašuma Trstionica u Kaknju i druge.

-Mi moramo pronaći način kako da pomirimo sve jače konfrontirane strane. U ovoj situaciji najbolje se snalaze vlast i oni koji žele materijalnu korist eksploatacijom prirodnih resursa. Mi imamo sve zakone koji uredjuju ovu oblast i treba ih samo dosljedno primijeniti, a ne izbjegavati ili ih djelimično primjenjivati kako kome odgovara-kaže Jakub Spahić, sekretar EU „Eko-tvrtkovac“ Zenica.

Memišević Hodžić: 93 posto prirodnih šuma, nije kasno

-Mi u BiH jopš uvijek posjedujemo šumsko bogatstvo, ali je jučer ili prekjučer bilo vrijeme da se ono počne aktivno štititi. Gradjanska inicijativa je veoma učinkovita, što pokazuje i primjer koliko je ona dobra donijela rijekama, ali je poželjno da bude  zasnovana na postulatima akademske zajednice, odnosno nauke.  Mi imamo, zašto ne reći,  probleme u gospodarenju šumama, miniranim područjima, ilegalnoj sječi, ali još uvijek imamo 93 posto prirodnih šumskih područja. Ako sada svi počnemo raditi na zaštiti, mislim da nismo zakasnili-dodaje Mirzeta Memišević Hodžić, doktor šumarskih nauka i inžinjer šumarstva.

Pomiriti ekonomski razvoj i zaštitu prirode

Kroz povezivanje različitih sudionika organizatori se nadaju  kreiranju platforme za dijalog, razmjenu ideja i iskustava koja bi mogla doprinijeti smanjenju korupcije u eksploataciji šumskih resursa, te zaštiti i poboljšanju gospodarenja vrijednim šumama ZDK. Afirmativa.ba