U NSRS UPUĆENA REZOLUCIJA O OSUDI GENOCIDA U SREBRENICI

Poslanici Narodne skupštine RS (NSRS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić uputili su danas u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Salkić je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je to prilika da se NSRS očituje u vezi genocida u Srebrenici.

– Posebno zbog činjenice što NSRS vezuje svoj kontinuitet sa radom zakonodavnog tijela u periodu kada je počinjen genocid. Narodna skupština treba napraviti otklon ovom rezolucijom kako bi poslali jasnu poruku – poručio je Salkić.

To je prilika, dodao je, da NSRS pokrene proces katarze i suočavanje s prošlošću, radi bolje budućnosti.

– Inicijativa za usvajanje rezolucije ima opravdanje u konačnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Bilo bi anticivilizacijski da se NSRS ne očituje o tome, budući da je u izvršenju genocida učestvovala Vojska RS i dio policije – kazao je Salkić.

Podsjetio je da je Evropski parlament prije 14 godina usvojio sličnu rezoluciju, kao i parlamenti mnogih zemalja, što nameće obavezu da to uradi i NSRS.

Rezolucija, između ostalog, previđa da NSRS osudi genocid u Srebrenici, da podrži i prihvati sve presude koje su donesene pred međunarodnim sudom pravde, da za svaku civilnu žrtvu, a posebno žrtve genocida, uputi izvinjenje i sućut porodicama žrtava te da odbaci svako negiranje genocida.

Poslanik Amir Hurtić kazao je da je sjećanje na genocid potrebno ugraditi u zajedničko pamćenje te da se ne smije pristati na diskriminatorske stereotipe o pojedinim narodima.

Ovom inicijativom, naveo je, čine uslugu političarima iz reda srpskog naroda, jer je očito da unutar srpskog naroda ima onih koji još nisu stasali i koji bi pokrenuli sličnu inicijativu.

– Želja nam je da se ovakvom rezolucijom pokrene proces ukidanja kolektivne odgovornosti za genocid – kazao je.

 

 

(Vijesti.ba / FENA)