TRI GENERACIJE DOBOJSKIH UMJETNIKA- „PORODICA ISTA, A TRI KISTA“

Zabilježeno u Doboju, tri generacije likovnih umjetnika

 

                                      „PORODICA ISTA, A TRI KISTA“

 

Nije rijetkost da umjetnik ljubav prema umjetnosti prenese  i na potomka, ali kada se dogodi da se naslijedje prenese na tri generacije i pri tome djed, sin i unuk upriliče zajedničku izložbu, onda je to svakako vrijedno zabiilježiti i zapamtiti. Upravo to se dogodilo ovih dana u Doboju, gdje su u organizaciji ovdašnjeg Centra za kulturu,  radove pod nazivom „Porodica ista, a tri kista“ zajedno  izložile tri generacije dobojskih likovnih umjetnika.

Likovne galerije nemaju baš često priliku ugostiti oca, sina i unuka kao nisku iskonske ljubavi u likovnu umjetnost. 89. godišnji Bogoljub Jović nije mogao skriti emocije.

-Drago mi je da sam doživio to. Da mladi nastavljaju put-kroz suze priča Bogoljub Jović.

-A,  ljubav je nastala od oca. Otac mi je slikar bio, nastavnik u osnovnoj školi. Sad je u penziji. I ja sam kao dijete zavolio slikanje, a takodje i moj sin je zavolio slikanje tako da smo mi generacije trojice slikara-dodjae Bogoljubov sin  Tihomir Jović.

Tri generacije dobojskih slikara ostavljaju trag umjetnosti u vremenu.

-Imamo jedan duh vremena koji je davno iza nas. To je ona stara škola gdje su radovi ogoljeni, strukture su takve kakve jesu nastale u tom vremenu. I jedan savremeni  stil, odnosno savremeni duh i prikaz da li izražen kroz body art, da li kroz tetovaže, da li kroz apstrakciju-pojašnjava Mišo Damjanović, umjentički voditelj u Centru za kulturu u Doboju.

Bogoljub je najradije na platno prenosi pejsaž ili portret, Tihomir se upuštao i u grafike, portrete i pstrakcije  i slikanje ikona, dok je najmladji Mladen sve to osavježio tehnikama svojstvenim novom vremenu.

-Tetoviranje mi je uvijek bila želja da se time bavim pa sam prije dvije godine počeo s tim. Pokušao sam i, hvala Bogu, ide mi-ističe namladji Jović Mladen.

Bogoljub Jović  je završio Pedagošku akademiju Sarajevu.  Cijeli radni vijek proveo je kao nastavnik likovnog vaspitanja u rodnim  Osječanima gdje i danas živi.  Afirmativa.ba