Turska predstavila “Deli”

Turska je predstavila novi samoubilački dron, nazvan “Deli”, nakon gotovo dvije godine rada na ovom projektu.

Prva verzija letjelice prikazana je na sajmu odbrane i avijacije “SAHA Expo 2022”, koji se održava u Istanbulu od utorka do petka.

Prema turskoj kompaniji Titra Teknoloji, koja je radila na proizvodnji ove letjelice u saradnji s Predsjedništvom za odbrambenu industriju Predsjedništva Republike Turske, letjelica se može lako transportirati i spremna je za upotrebu za manje od 15 godina.

Maksimalna brzina bespilotne letjelice Deli može doseći 180 kilometara na sat, a proizvođač kaže da letjelica, opremljena uređajima protiv ometanja, može izvoditi operacije na maksimalnoj visini od 3.500 metara.

Davut Yilmaz, generalni direktor kompanije namjenske industrije Titra Teknoloji, rekao je, u intervjuu za tursku službenu agenciju Anadolu Agency, da je kompanija pri kraju procesa praktičnih testiranja drona kamikaze Deli s fiksnim krilima.

Yilmaz je dodao da je dron postigao dobre rezultate na svim testovima, te da bi kompanija mogla početi s proizvodnjom do kraja ove godine.

Pojasnio je da Deli u ovoj fazi može letjeti 75 minuta u kontinuitetu i prijeći udaljenost do 85 kilometara, noseći bojevu glavu tešku oko 3,1 kilogram.

Yilmaz je govorio o tri glavne prednosti bespilotne letjelice Deli u usporedbi sa sličnim proizvodima na tržištu. Kao prvo, isplativa je jer je dizajnirana za jednokratnu upotrebu, imajući u vidu da je to dron kamikaza.

Druga prednost je bojeva glava s velikim radijusom udara, a treća prednost je sposobnost samokontrole, prema Yilmazovim riječima.

Što se tiče odabira imena “Deli”, što na turskom znači ”luđak”, Yilmaz je rekao da postoje dva razloga za to. Prvi je da je to skraćenica od “jeftina vojna bespilotna letjelica“.

Drugo, to je naziv jedne vojne divizije u osmanskoj vojsci, koja je uvijek marširala na čelu vojske i postizala ”luda” junaštva u osvajačkim pohodima.

Turska pridaje veliku pažnju industriji vojnih bespilotnih letjelica, a njeni dronovi su imali značajan utjecaj u nizu vojnih sukoba posljednjih godina, između ostalog tokom rata u regiji Nagorno-Karabah prije otprilike dvije godine, kao i u Libiji, Siriji i Ukrajini.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je prije nekoliko dana da turski izvoz odbrambene industrije premašuje tri milijarde dolara godišnje, a prije dolaska Stranke pravde i razvoja na vlast 2002. godine iznosio je 250 miliona dolara.

“Naše bespilotne letjelice postale su legende o kojima se pišu pjesme. Letjelica  Akinci, koja ima najnapredniju tehnologiju, u stanju je radikalno promijeniti ratne strategije širom svijeta”, rekao je Erdogan.