Kim: na nuklearnu prijetnju SAD-a uzvratit će nuklearnim oružjem?

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je u nedjelju da je glavni cilj njegove zemlje imati najmoćniju nuklearnu silu u svijetu, izvijestili su državni mediji, javlja Hina.

Kim je to izjavio na svečanosti na kojoj je promaknuo nekoliko desetaka oficira uključenih u nedavno lansiranje najveće sjevernokorejske balističke rakete Hwasong-17.

Nadgledajući njeno lansiranje 18. novembra Kim je rekao da će na nuklearnu prijetnju SAD-a uzvratiti nuklearnim oružjem.

Izgradnja nuklearne sile služi zaštiti dostojanstva i suvereniteta države i naroda i “glavni je cilj imati najmoćniju stratešku nuklearnu silu, apsolutnu silu bez presedana u ovom stoljeću”, rekao je Kim.

Raketu Hwasong-17 nazvao je “najjačim strateškim oružjem na svijetu”, dodavši da ona pokazuje odlučnost Sjeverne Koreje i njezinu sposobnost da izgradi najmoćniju vojsku na svijetu.

Sjevernokorejski naučnici ostvarili su “znatan napredak u razvoju tehnologije izgradnje nuklearnih glava na balističkim raketama”, rekao je Kim ne iznoseći pojedinosti.

Pozirajući za slikanje sa naučnicima, inženjerima, oficirima i drugima uključenim u testiranje, sjevernokorejski vođa rekao je kako očekuje da nastave nevjerojatnom brzinom širiti nuklearno oružje za odvraćanje.

Lansiranje rakete koja može dosegnuti njihov teritorij, potaknula je Sjedinjene Države da zatraže predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a i prozove Sjevernu Koreju za testiranje raketa koje su zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti.